Tesco našlo v účtech další díry, odstoupil předseda správní rady

tesco, ilustrační foto

tesco, ilustrační foto Zdroj: tesco

Britská maloobchodní společnost Tesco našla ve svých účtech větší díru, než dosud uváděla, a zrušila kvůli tomu celoroční výhled zisku. Série účetních chyb přiměla předsedu správní rady firmy Richarda Broadbenta oznámit rezignaci na funkci.

Tesco už minulý měsíc oznámilo, že zjistilo účetní chyby a muselo kvůli nim snížit odhad zisku pro první pololetí firemního roku o 250 milionů liber (8,6 miliardy Kč). Firma tak zhoršila výhled hospodaření v letošním roce již potřetí. Současně začala vyšetřovat důvody účetních nesrovnalostí a své vyšetřování zahájily i britské úřady.

Dnes firma sdělila, že svůj zisk za první pololetí nadhodnotila o 263 milionů liber, tedy o něco více, než zjistila původně. Akcie společnosti na zprávu reagovaly poklesem o 4,5 procenta a od počátku měsíce firma ztratila přes 20 procent své tržní hodnoty. Firma také uvedla, že ve druhém čtvrtletí do konce září její tržby na britském trhu klesly o 5,5 procenta po poklesu o 3,8 procenta v prvním čtvrtletí. Podle agentury Reuters to znamená její nejhorší výkon za 40 let.

Zhoršující se zisky vedly k problémům

Tesco bylo od 90. let tahounem britského maloobchodu a od té doby také bylo miláčkem investorů, alespoň do doby, kdy jeho zisky nepřetržitě rostly. Za posledního dva a půl roku však firma vydala několik varování před horším ziskem kvůli ztrátě podílu na britském trhu na úkor německých diskontních obchodů Aldi a Lidl na straně jedné a dražších domácích konkurentů na straně druhé.

V poslední době navíc Tesco omezilo investice doma ve prospěch zahraniční expanze a poškodilo se u zákazníků zvyšováním cen v době ekonomického poklesu, aby se zavděčilo investorům. V jeho neprospěch zapůsobilo rovněž ochlazení vztahu zákazníků k obřím prodejnám na okrajích měst ve prospěch menších nákupů u místních prodejců nebo na internetu. Tesco v letošním roce zřejmě utrpí třetí pokles provozního zisku za sebou.

Tesco vstoupilo na český trh v roce 1996. V současnosti má více než dvě stovky obchodů, 19 čerpacích stanic a sedm obchodních center. Provozuje také franšízingovou síť Žabka, která čítá více než stovku obchodů.