Tesco opět snížilo odhad ročního zisku, jeho akcie padají

Akcie řetězce Tesco se propadly

Akcie řetězce Tesco se propadly Zdroj: tesco

Největší britská maloobchodní společnost Tesco potřetí za tři roky zhoršila odhad celoročního zisku. Prozatímní dividendu pro podílníky sníží o tři čtvrtiny a omezí kapitálové výdaje. Vyplývá to podle agentury Reuters z pátečního sdělení firmy, která bojuje s tvrdou konkurencí.

Tesco před nižším ziskem varovalo naposledy v červenci. Tehdy také oznámilo odchod generálního ředitele Phila Clarkea. Jeho nástupce Dave Lewis se funkce ujme v pondělí, o měsíc dřív, než se čekalo, a zahájí celkovou kontrolu firmy.

Tesco v současném finančním roce 2014/2015 očekává provozní zisk v rozmezí 2,4 a 2,5 miliardy liber. Analytici předpokládali zisk zhruba tři miliardy liber. Firma také sníží pololetní dividendu na 1,16 pence na akcii, tedy o 75 procent oproti loňské úrovni. Kapitálové výdaje omezí o 400 milionů liber. V současném finančním roce by neměly přesáhnout 2,1 miliardy liber. Firma omezuje investice do informačních technologií a modernizace obchodů.

„Prioritou představenstva je zlepšit výkonnost skupiny,“ uvedl v prohlášení předseda představenstva Richard Broadbent.

Tesco desítky let ovládalo britské nákupní ulice. V posledních letech na něj ale doléhá tvrdá konkurence ze strany diskontních řetezců a obchodů s luxusnějším zbožím. Tesco, které patří k největším řetězcem obchodů na světě, na český trh vstoupilo v roce 1996.