Tesco přesouvá provozní ústředí pro Polsko do Česka

Tesco v Polsku

Tesco v Polsku Zdroj: Volne dilo: Wikimedia

Britská maloobchodní společnost Tesco v rámci reorganizace řídíci struktury v regionu střední Evropy ruší provozní ústředí pro polský trh a přesouvá jeho činnost do České republiky. Tesco provozuje v Polsku kolem 450 prodejen.

V polském ústředí Teska, kde pracovalo 120 lidí, zůstávají podle polského listu Wiadomości Handlowe jen čtyři zaměstnanci, zbylí dostali výpovědi. Provozní ředitel pro Polsko přechází do Česka, kde se nyní bude rozhodovat o eventuálním rozvoji polské části řetězce.

V dubnu Tesco jmenovalo do čela nového ústředí pro evropské trhy Davida Morrise, který byl od roku 2012 šéfem české části firmy. Tesco tím vytvořilo nové jednotné vedení pro své prodejny v Česku, na Slovensku, v Maďarsku a Polsku, což má společnosti zjednodušit a posílit podnikání. Morris získal kontrolu nad zhruba tisícovkou prodejen v regionu.

Média letos spekulovala o budoucnosti řetězce na trzích střední Evropy. Slovenský list Sme v únoru napsal, že Tesco v rámci svého ozdravného plánu zvažuje odchod z některých těchto zemí, firma to ale nepotvrdila.

Vývoj akcií Tesca za posledních 5 let:

Tesco v Británii zavádí úsporná opatření, aby se vyrovnalo s poklesem cen a odlivem zákazníků. Ozdravný plán má firmě pomoci ukončit roky ztrát podílu na trhu a vyrovnat se s problémy, které jí způsobil finanční skandál kolem nadhodnocování zisků. Společnost začátkem roku oznámila, že v Británii uzavře 43 ztrátových prodejen.

Tesco v Česku provozuje přes 200 obchodů, 19 čerpacích stanic a sedm obchodních center. Má téměř 14 tisíc zaměstnanců. Ve finančním roce 2013/2014 česká divize prohloubila ztrátu na čtyři miliardy korun a její tržby klesly o 3,5 procenta.