Tesco prý do měsíce zahájí prodej svých středoevropských aktivit

Tesco - ilustrační foto

Tesco - ilustrační foto Zdroj: Pinkas Martin/Euro

O osudu další budoucnosti společnosti Tesco ve střední Evropě se objevily nové informace. Podle zdrojů slovenského týdeníku Trend z investičního prostředí má společnost za měsíc spustit velký tendr na prodej celého svého středoevropského podníkání.

Tyto spekulace Tesco nekomentovalo. Indicií o prodeji se v poslední době objevuje více, například v podobě sjednocení vedení středoevropských aktivit. Tesco prý chce prodat svůj byznys ve střední Evropě jako jeden balík. To by pro něj mělo být výhodnější, píše Trend. Až v případě neúspěšného prodeje celého balíku by britská společnost přistoupila k prodeji jednotlivých národních celků.

V souvislosti s prodejem se spekuluje o zájmu investičního fondu Hartenberg, který založil Andrej Babiš a investiční bankéř Jozef Janov. Pro Babiše by šlo o vhodné doplnění jeho agrochemické skupiny Agrofert. Podle Trendu by zájem mohla mít i skupina J&T, která na Slovensku už získala sítě Terno, Samoška a Hypernova.

Cena 55 miliard

Podle dřívějších informací týdeníku Euro by se Babišův fond kvůli společnosti Tesco mohl spojit s dravou investiční skupinou Mid Europa Partners. Česká část řetězce může vyjít na 55 miliard korun.

Tesco v České republice provozuje přes 200 obchodů, čerpací stanice a obchodní centra. Na Slovensku má řetězec více než 150 prodejen, zaměstnává deset tisíc lidí a patří k největším zaměstnavatelům.

Slovenská média již dříve spekulovala, že britská maloobchodní společnost Tesco zvažuje v rámci svého ozdravného plánu odchod z některých zemí střední Evropy, včetně ČR a Slovenska. Firma v loňském fiskálním roce vykázala ztrátu před zdaněním 6,4 miliardy liber (235 miliard korun), což je nejhorší výsledek v devádesátišestileté historii společnosti.