Tesco se po odkladech pouští do bankovnictví

Tesco

Tesco Zdroj: profimedia.cz

Maloobchodní řetězec Tesco plánuje spustit na podzim dlouho avizované bankovní služby. Namísto dřív zmiňovaného nákupu divizí jiných bank má v plánu zaměřit se na expanzi vlastních operací.

Šéf maloobchodních služeb Teska Andrew Higginson uvedl, že firma nemá zájem o koupi poboček prodávaných bankou Lloyds a je velmi nepravděpodobné, že by učinila nabídku na převzetí znárodněné britské banky Northern Rock.

Tesco oznámilo plány na zřízení vlastní banky už v roce 2008, kdy vyplatilo Royal Bank of Scotland ze společného podniku pro finanční služby. Od té doby britská firma zavedla jen několik produktů, jako například spořicí účet s pevnou úrokovou sazbou, hlavně se zaměřila na zřízení vlastních bankovních operací, od technologické platformy po telefonní centra služeb, a přesun zákazníků na tyto operace.

Tesco je nyní podle Higginsona blízko dokončení této přeměny a připravuje přesun 2,5 milionu majitelů kreditních karet na novou platformu. Pokud se to podaří, nabídne od podzimu vlastní hypotéky a do konce února 2012 chce přijít s individuálními spořicími účty. Na podzim 2012 pak plánuje nabídnout běžné účty.

Bankovní pobočky přímo v obchodech nebudou

Tesco chce těžit z už fungujícího věrnostního programu Clubcard a zaměření na internet, přes který chce Tesco Bank dělat 85 procent svých aktivit. Firma nicméně zrušila původní plán na zřízení bankovních poboček přímo v obchodech. Důvodem jsou vysoké náklady. Místo toho testuje v obchodech zřízení převážně samoobslužných terminálů.

Podle některých britských analytiků už Tesco ale promeškalo správnou dobu na rozjezd svého bankovnictví a zaostalo za konkurencí, jako jsou Metro Bank a Virgin Money.