Tesco v Česku prohloubilo ztrátu na čtyři miliardy korun

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Richard Rames, E15

Obchodní řetězec Tesco v Česku ve finančním roce 2013/2014 prohloubil ztrátu na čtyři miliardy korun. V předchozím účetním roce propad činil 1,1 miliardy korun. Tržby řetězce klesly o 3,5 procenta na 42,4 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti. Výsledky jsou ovlivněny mimořádným odpisem majetku - pozemků a budov, jinak společnost v ČR zůstává zisková.

Záporný výsledek hospodaření za finanční rok končící 28. února 2014 byl podle výroční zprávy ovlivněn především navýšením opravné položky k dlouhodobému majetku ve výši 4,362 miliardy korun. „Bez započítání zmíněného mimořádného odpisu majetku si Tesco v České republice zachovává ziskovost,“ řekl mluvčí firmy Jiří Mareček.

„Daří se nám držet pozitivní trend a navyšovat meziročně prodeje v prvních třech čtvrtletích tohoto finančního roku. Výsledky za celý finanční rok na úrovni skupiny Tesco zveřejníme v souladu s finančním kalendářem Tesco PLC dne 22. dubna 2015,“ dodal mluvčí.

Tesco v Česku na začátku roku oznámilo zavření hypermarketu v Ústí nad Labem a pražského supermarketu ve Smíchovské tržnici. Jako důvod uzavření prodejen společnost uvedla silné konkurenční prostředí v oblasti a nevýhodnou polohu obchodů.

Tesco v ČR provozuje přes 200 obchodů, 19 čerpacích stanic a sedm obchodních center. Společnost má téměř 14 tisíc zaměstnanců.

Řetězec prý zvažuje odchod ze střední Evropy
Britská maloobchodní společnost Tesco v rámci svého ozdravného plánu zvažuje podle slovenského listu Sme odchod z některých zemí střední Evropy, včetně České republiky a Slovenska. Společnost tyto informace nepotvrdila.
„Slovenské aktivity Teska se mohou prodávat v balíku spolu s Maďarskem, Českem a možná Polskem. Druhý scénář je prodej celých sítí v jednotlivých státech,“ citoval slovenský deník nejmenovaného britského investora, který je prý obeznámen s ozdravným plánem řetězce. Ve hře je podle něj i možnost, že na Slovensku Tesco zůstane, ale bude prodávat některá svá aktiva.
Tesco už údajně zkoumal, zda by se našel zájemce o jeho středoevropská aktiva. „Žádné rozhodnutí zatím učiněno nebylo,“ tvrdil zdroj. Řetězec se k zmiňovaným informacím nevyjádřil. „Nebudeme komentovat spekulace,“ uvedl mluvčí firmy Matt Francis.