Tesco v Česku zruší či sloučí 900 postů manažerů a specialistů

Tesco

Tesco

Obchodní řetězec Tesco v Česku výrazně sníží počet svých manažerů a v plánu má zrušit či sloučit zhruba 900 manažerských pozic a postů specialistů. Zaměstnanců prodejen Tesco se chystaná restrukturalizace týkat nebude a jejich počet naopak vzroste. Přesný počet manažerských pozic a postů specialistů, které Tesco při restrukturalizaci zruší, firma neuvedla. Tesco patří mezi největší obchodníky v Česku a zaměstnává přibližně 15 tisíc lidí.

Restrukturalizace se týká centrály společnosti i vedení prodejen. Tesco už zahájilo jednání s odborovými organizacemi a úřadem práce. „Zaměstnanci budou o změně informováni v následujících týdnech, jakmile uběhne zákonná oznamovací lhůta. Reorganizace umožní vytvoření nových pracovních pozic, které budou v přímém kontaktu se zákazníkem,“ dodala ředitelka komunikace Tesco Stores ČR Emilie Pražáková.

Předseda Odborové organizace zaměstnanců Tesco Stores ČR Ivan Předinský řekl, že vedení obchodního řetězce odborářům zatím nesdělilo konkrétní číslo, o kolik by se počet pracovníků na těchto postech měl snížit. „Některé pozice nyní nejsou obsazeny, takže číslo bude zřejmě nižší (než 900),“ uvedl. Odboráři podle něj počkají na to, až dostanou detailní informace o plánované redukci pozic a o tom, jak bude vypadat záměr posílit personální obsazení v běžném provozu obchodů. Odboráři už delší dobu upozorňují na to, že v prodejnách Tesco je málo personálu.

letos v Česku otevře zhruba 15 prodejen a vytvoří 930 nových pracovních míst. Restrukturalizace nemá mít dopad na celkový počet zaměstnanců řetězce. „Letos vytvoříme více pracovních pozic, než kolika se tato restrukturalizace týká. Tyto pozice nabídneme našim zaměstnancům, kterých se změna dotkne. Restrukturalizace nám pomůže se více zaměřit na poskytování služeb zákazníkům na velmi konkurenčním českém trhu,“ uvedl personální ředitel Tesco pro střední Evropu a Turecko Karel Foltýn.

Tesco vstoupilo na tuzemský trh v roce 1996 a nyní v Česku provozuje 221 obchodů, 19 čerpacích stanic a sedm obchodních center.