Tesco začíná ve střední Evropě propouštět manažery

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Richard Rames, E15

Maloobchodní řetězec Tesco odstartoval ve střední Evropě velkou reorganizaci, jejímž výsledkem má být zlepšení hospodaření firmy. Hlavní aktuální změnou je sloučení české, polské, slovenské a maďarské části řetězce do jediné obchodní jednotky. V jeho čele bude stát dosavadní šéf tuzemské části řetězce David Morris. Změna bude znamenat pro řadu manažerů výpověď.

„Znamená to, že budeme mít kanceláře na každém z našich trhů, jen budou menší, bude v nichž méně lidí, ale umožní nám to více se zaměřit na naše obchody a tím na naše zákazníky. Bohužel to také znamená, že někteří velmi talentovaní a schopní kolegové, kteří toho pro Tesco za dlouhá léta spoustu udělali, opustí náš byznys,“ řekl Morris na videu zveřejněném na serveru YouTube, v němž změny oznámil.

Není ale jisté, jestli video mělo být vůbec zveřejněno. Podle zdroje E15.cz obeznámeného s děním v Tesku došlo k zveřejnění spíš jen špatným nastavením na YouTube, podobné informace řetězec v takovéto formě na veřejnost nikdy nepouští. Mluvčí tuzemského Teska Jiří Mareček jen bez dalšího komentáře sdělil, že snímek Morris natočil pro kolegy.

Již v závěru pracovního týdne zahájil Morris individuální pohovory s hlavními manažery Teska v jednotlivých zemích. Konkrétní složení nového vrcholového managementu oznámí hned po ukončení těchto jednání. Jisté už ovšem například je, že součástí nového vedení nebude například dosavadní generální ředitel Teska v Polsku Ryszard Tomaszewski.

„Změny se nedotknou kolegů na obchodech, ani kolegů v distribuci. Naopak, díky zefektivnění řízení dosáhneme úspor, které budeme investovat zpět do našich obchodů a do spokojenosti našich zákazníků,“ doplnil mluvčí Mareček.

Tesco v Česku ve finančním roce 2013/2014 prohloubilo ztrátu na čtyři miliardy korun. V předchozím účetním roce propad činil 1,1 miliardy korun. Tržby řetězce klesly o 3,5 procenta na 42,4 miliardy korun. Slovenský deník Sme nedávno dokonce uvedl, že řetězec zvažuje odchod ze střední Evropy. Firma to však nepotvrdila.