Tescu se nedaří, firma vyměnila šéfy

Odstupující šéf Tesco Philip Clarke.

Odstupující šéf Tesco Philip Clarke. Zdroj: Profimedia.cz

Britský maloobchodní řetězec Tesco mění svého generálního ředitele - dosavadního šéfa Philipa Clarka nahradí manažer z Unileveru Dave Lewis. Tesco prochází těžkým obdobím, hospodářské výsledky za první pololetí zůstanou za očekáváním.

Clarkovi se za tři roky v nejvyšší funkci nepodařilo zastavit pozvolný pád populárního řetězce. Tesco, někdejší tahoun britského maloobchodního sektoru, začalo po dvou dekádách nepřetržitého růstu ztrácet dech už za Clarkova předchůdce Terryho Leahyho. Clarke měl firmu nastartovat k růstu. Ambiciózní investiční plán v podobě jedné miliardy liber, který měl vylepšit pobočky a zlevnit celou řadu zboží, však nevyšel.

„Snažil se dosáhnout velkých změn, ale dokázal jen málo, zákazníky i akcionáře zklamal,“ komentoval Clarkovo působení v čele podniku Phil Dorrell z konzultantské firmy Retail Remedy.

Clarka nahradí Lewis, který je podle vyjádření společnosti odborníkem na změny v řízení a strategii firem.

Tesco zároveň s výměnou šéfa oznámilo, že hospodářské výsledky za první pololetí zaostanou za očekáváním. V uplynulém finančním roce, který skončil v únoru, zaznamenalo druhý pokles celoročního zisku za sebou.

Tesco
Tesco je britský maloobchodní řetězec nabízející potravinové a nepotravinové zboží, pohonné hmoty a finanční a telekomunikační služby. Existuje od dvacátých let 20. století. Na český trh firma vstoupila v roce 1996.