Tesku v pololetí klesl zisk, firma posiluje v Číně

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: tesco

Společnost Tesco, největší britský maloobchodní prodejce, zaznamenala v prvním pololetí pokles zisku o 7,6 procenta na 1,6 miliardy liber (zhruba 49 miliard korun). Tržby celkově za pololetí vzrostly, na domovském britském trhu ale v posledním čtvrtletí stagnovaly. Firma dnes také oznámila plán expanze v Číně, a to ve spolupráci s přední čínskou sítí supermarketů.

Tržby britských prodejen otevřených nejméně jeden rok za čtvrtletí do 24. srpna ale zůstaly proti stejnému období loňského roku beze změny. Nedávné investice do britské sítě v objemu jedné miliardy liber tak zatím k růstu prodeje nevedly. Znamená to ale mírné zlepšení proti prvnímu čtvrtletí, kdy tržby v Británii o jedno procento klesly.

Čínské investice za více než půl miliardy dolarů

Společnost dnes také oznámila investici v objemu 558 milionů dolarů (10,6 miliardy korun) do společného podniku pro hypermarkety s čínským státním maloobchodním řetězcem China Resources Enterprise. Tesco bude mít na společném podniku 20 procent. China Resources je druhým největším prodejce potravin v Číně a sérií akvizic se těsně přiblížil tamní jedničce Sun Art Retail Group.

Tesco se letos rozhodlo opustit americký trh. Jeho ztrátový americký řetězec Fresh & Easy a další aktivity minulý měsíc převzala investiční společnost Yucaipa.

Provozní zisk Teska se v posledním finančním roce do února propadl kvůli odpisům a nákladnému ukončování aktivit v USA a Japonsku o více než polovinu na necelé dvě miliardy liber. Byl to první pokles celoročního zisku firmy za 20 let. Společnost před rokem a půl vypracovala plán oživení, který kromě odprodeje neziskových aktivit počítá s novými investicemi.

Tesco je za společnostmi Wal-Mart a Carrefour třetím největším řetězcem obchodů na světě. Na český trh firma vstoupila v roce 1996. V současné době provozuje v tuzemsku 232 obchodů, 19 čerpacích stanic a sedm obchodních center.