Tesla spustila vlastní bazar s ojetými auty

Tesla Model S,

Tesla Model S, Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: Mike Lau via Flickr

Kalifornský výrobce elektromobilů Tesla Motors spustil na svém webu prodej ojetých elektromobilů Model S. Levnější a zároveň stále "certifikované" vozy začíná automobilka nabízet v době, kdy do prodeje míří vylepšené verze modelu.

Novinka je prozatím k dispozici pouze v jedenácti městech USA, například v New Yorku, Atlantě nebo Clevelandu. Do budoucna by ale měla dál expandovat.

Ojeté vozy s nájezdem od deseti tisíc mil výše (zhruba 16 tisíc kilometrů) prodává Tesla zhruba o 20 až 30 procent levněji. Například jeden z nabízených vozů z roku 2012 s nájezdem 26 tisíc mil (téměř 42 tisíc kilometrů) se prodává za 53 tisíc dolarů, což je 20 tisíc méně než nový vůz.

Webové stránky neuvádějí žádné informace o stavu předváděných vozidel. Podle Tesly ale všechna auta prošla důkladnou kontrolou. Automobilka navíc zájemce láká na záruku na pohonný systém a baterii a komplexní záruku omezenou na čtyři roky nebo 50 tisíc najetých mil.

K nabídce ojetin vlastní výroby nepřistupuje Tesla poprvé. Stejnou strategii zvolila také v případě předešlého modelu Tesla Roadster.

Online bazar Tesla MotorsOnline bazar Tesla Motors | Tesla

Nový Model S

V současné době začala Tesla přijímat objednávky na novou základní verzi svého vozu Model S. Ta je sice o pět tisíc dolarů (téměř 130 tisíc korun) dražší než dosavadní verze, nabízí ale vyšší výkon motoru, delší dojezdovou vzdálenost a pohon na všechna čtyři kola. Tesla hodlá začít novou verzi s názvem Model S 70D dodávat zákazníkům koncem května.

Od roku 2003 stále v červených číslech
Za celý rok 2014 Tesla ztratila 294 milionů dolarů. Firma, která existuje od roku 2003, dosud celoroční zisk nevytvořila. Musk v lednu 2015 řekl, že Tesla zřejmě nevykáže čistý zisk dříve než v roce 2020, kdy by podle něj měla prodávat půl milionu vozů ročně, tedy desetinásobek plánovaného letošního prodeje.