Thomas Cook, druhá největší cestovka Evropy, má problémy

Cestovní kancelář Thomas Cook

Cestovní kancelář Thomas Cook Zdroj: ctk

Druhá největší evropská cestovní kancelář Thomas Cook se potýká s rostoucími finančními problémy. Tato britská firma dnes oznámila, že usiluje o nové dohody s hlavními věřiteli. Podle agentury Reuters dokonce varovala, že by nemusela splnit podmínky svých půjček. Společnost, která ročně zajišťuje dovolenou zhruba 19 milionům zákazníků, nicméně zdůraznila, že pokračuje v běžném provozu.

„Letadla odlétají podle plánu, pobočky jsou otevřené a přijímáme rezervace,“ uvedl prozatímní generální ředitel podniku Sam Weihagen. Podle analytiků by však finanční problémy mohly zákazníky odradit, což by ještě zhoršilo vyhlídky společnosti. V České republice působí Thomas Cook prostřednictvím dceřiné společnosti Neckermann Cestovní kancelář.

Thomas Cook se podobně jako další cestovní kanceláře potýká se slabou poptávkou v důsledku dluhové krize v Evropě. Firmu letos zasáhly rovněž negativní důsledky politických nepokojů v Egyptě a Tunisku a rozsáhlých záplav v Thajsku. Společnost měla ve čtvrtek představit hospodářské výsledky za uplynulý finanční rok, kvůli zhoršujícím se podmínkám však jejich zveřejnění odložila na neurčito, napsala agentura AP.

“(Thomas Cook) čelí nejisté blízké budoucnosti, což by mohlo vést k výrazné ztrátě podílu na trhu,“ uvedl analytik Wyn Ellis ze společnosti Numis Securities. Akcie firmy Thomas Cook, která zaměstnává zhruba 30 tisíc lidí, dnes ztratily tři čtvrtiny své hodnoty. Konkurent TUI Travel, který je největší cestovní kanceláří v Evropě, oslabil o deset procent.

Weihagen nicméně vyjádřil přesvědčení, že budoucnost firmy není ohrožena. „Domnívám se, že je to silný podnik, který má skvělou budoucnost,“ prohlásil. “(Současné potíže) souvisí zejména se zhoršující se situací v Evropě, problémy v eurozóně a pomalejším oživením v našich destinacích na Blízkém východě a v severní Africe,“ dodal.