Transakce za více než čtvrt bilionu. GlaxoSmithKline kupuje podíl Novartisu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Britská farmaceutická skupina GlaxoSmithKline (GSK) koupí podíl švýcarského Novartisu ve výši 36,5 procenta v jejich společném podniku za 13 miliard dolarů (téměř 267 miliard korun), a získá tak plnou kontrolu nad volně prodejnými produkty, jako je zubní pasta Sensodyne, tablety na bolest Panadol, přípravek proti bolesti svalů a kloubů Voltaren nebo náplasti Nicotinell. Oznámila to dnes generální ředitelka GSK Emma Walmsleyová. Akcie GSK v reakci na zprávu zpevnily o 4,5 procenta a Novartisu o 1,6 procenta.

Jak uvedla agentura Reuters, je to největší krok GSK poté, co před rokem v jejím čele stanula Walmsleyová. Minulý týden se společnost rozhodla stáhnout nabídku na koupi divize volně prodejných léčiv americké firmy Pfizer.

Volně prodejné léky mají nižší marže než léky na předpis, ale vyznačují se renomovanými značkami s dlouhou historií a loajálními zákazníky. Jejich návratnost ale podkopávají jednak levnější prodeje přes internet, zejména v Amazonu, a také levnější značky.

Emma Walmsleyová od počátku svého nástupu do funkce jasně indikovala, že koupě podílu Novartisu je její prioritou, hned za investicemi do farmaceutického podnikání a před velkými akvizicemi. Dalším krokem firmy bude strategická revize činnosti výrobce nutričních nápojů Horlicks a dalších výživových produktů.

Společnost Novartis uvedla, že nyní se chce soustředit na oblast farmacie. Finanční prostředky hodlá využít na expanzi podnikání i na akvizice.