Novartis zvýšila svůj zisk o sedm procent, dařilo se prodeji léků na rakovinu

Novartis

Novartis Zdroj: CC BY 2.0: Andrew Hecht

Novartis
2
Fotogalerie

Švýcarská farmaceutická společnost Novartis ve třetím čtvrtletí zvýšila čistý zisk meziročně o sedm procent na 2,08 miliardy dolarů (45,4 miliardy korun). 

Firma uvedla, že k růstu přispěl solidní prodej léků proti rakovině a přípravku Cosentyx na lupenku. Dařilo se i divizi zaměřené na péči o zrak Alcon, kterou chce Novartis vyčlenit do samostatného podniku.

Celkové tržby se zvýšily o dvě procenta na 12,4 miliardy dolarů (270,6 miliardy korun). To je mírně nad odhady analytiků, kteří v anketě agentury Reuters v průměru čekali tržby 12,2 miliardy dolarů.

Čisté tržby přípravku Cosentyx se téměř zdvojnásobily na 1,46 miliardy dolarů. V onkologickém odvětví se tržby zvýšily o 11 procent. Problémy s prodejem má ale firma stále u léku na rakovinu Gleevec, který čelí konkurenci generických alternativ.

O sedm procent se zvýšily tržby z prodeje přípravků divize Alcon. Novartis ji v roce 2010 získal za 50 miliard dolarů od společnosti Nestlé, ale zvažuje, že ji vyčlení do samostatného podniku. Generální ředitel Novartisu Joe Jimenez už v lednu naznačil, že tržní kapitalizace Alconu by mohla dosáhnout 25 až 35 miliard dolarů.

Budoucnost Alconu bude záležet na dlouhodobějším růstu jeho tržeb a zvýšení marží. Rozhodnutí o dalším osudu Alconu nepadne zřejmě dřív než v první polovině roku 2019.