Travel Service loni přepravil 5,7 milionu cestujících

Letoun společnosti Travel Service

Letoun společnosti Travel Service Zdroj: Travel Service

Soukromý letecký dopravce Travel Service přepravil v loňském roce celkem 5,7 milionu cestujících. Ve srovnání s rokem 2014 jde o pětiprocentní růst. O něco nižší růst zaznamenal dopravce na českém trhu, na letech vypravovaných z českých letišť cestujících meziročně přibylo o 2,8 procenta na 2,25 milionu pasažérů.

„Na českém trhu dominovaly pravidelné linky pod značkou SmartWings. Z celkového počtu 2,25 milionu pasažérů dvě třetiny letěly pravidelnými linkami,“ uvedla mluvčí společnosti Vladimíra Dufková. Segment pravidelné přepravy, který dopravce dlouhodobě posiluje na úkor takzvaných charterových letů objednávaných cestovními kancelářemi, rostl během loňska o téměř 16 procent.

Travel Service na trhu působí od roku 1997. Je lídrem v charterové dopravě v ČR, na Slovensku a v Maďarsku, významný podíl trhu má v Polsku. Zároveň je spolumajitelem Českých aerolinií, ve kterých drží 34procentní podíl. Flotilu společnosti tvoří čtyři desítky letadel, většinu z nich tvoří letouny Boeing 737. V úterý společnost oznámila záměr nakoupit 16 dalších boeingů za 737-8 MAX za desítky miliard korun.

Na pravidelných linkách provozovaných pod značkou SmartWings nabízí vlastní přímé lety do 51 destinací, ve spolupráci s partnerskými aerolinkami pak nabízí 80 přímých spojení. V roce 2014 klesl společnosti zisk po zdanění na 60 milionů korun. Travel Service patří do skupiny Unimex Group. Vlastní ji podnikatelé Jiří Šimáně a Jaromír Šmejkal. Od loňského října drží desetiprocentní podíl v dopravci čínská investiční společnost CEFC.