Třetina ojetin dovážených do Česka je starší deseti let

Autobazar - ilustační foto

Autobazar - ilustační foto Zdroj: E15

Dovoz ojetin do Česka letos do dubna stagnoval na 40 447 vozech. Je stále zhruba o polovinu nižší, než před ekonomickou krizí. I když dovoz ojetin na rozdíl od prodeje nových osobních aut neroste, je podle dovozců alarmující věková skladba dovážených vozů z druhé ruky. Téměř třetinu tvoří automobily starší deseti let.

Nejvíce se dováží značka Škoda. Podle statistiky Svazu dovozců automobilů se od ledna do dubna do Česka vrátilo 7582 ojetých škodovek, což je o pět procent více, než loni. Podle dovozců ojetin jsou vozy Škoda v západní Evropě lépe vybavené a mnohdy mají i lepší servis a přitom vyjdou levněji.

Následuje Ford s růstem o procento na 6106 dovezených aut a Volkswagen s 5098 dovezenými vozy, což je o devět procent více, než loni.

U některých značek se prodá více ojetin než nových vozů

U některých prémiových značek dovoz ojetin převažuje nad prodejem nových aut. Například na 1425 dovezených Audi z druhé ruky připadá 1189 prodaných nových aut. Podobné je to i u BMW nebo Mercedesu. V Česku letos majitelé zaregistrovali 12 dovezených ojetých Maserati a jen sedm nových.

Naopak u Ferrari převládaly nové vozy v poměru 15 ku devíti ojetým. Na dva nově prodané Rolls-Royce připadá jeden z druhé ruky.

Celkem se v Česku od ledna do dubna prodalo 60 118 nových osobních aut, což je o šest procent více, než loni. Nejprodávanější byla Škoda s 18 500 vozy, následují Hyundai, Volkswagen, Ford a Renault.