Tři čtvrtě miliardy korun za umění. Čeští sběratelé vzali letos aukce útokem

Josef Čapek, umění, výstava

Josef Čapek, umění, výstava Zdroj: ctk

Auta jako umění
Auta jako umění
Dílo Anny Hulačové
Dílo Anny Hulačové
Dílo Anny Hulačové
8
Fotogalerie

Sběratelé umění utratili v letošním prvním pololetí na aukcích výtvarného umění v Česku rekordních 730 milionů korun. Za více než milion korun se prodalo 114 děl. Výsledky zveřejnil server Artplus, který se trhu s uměním věnuje. 

Loni od ledna do června byl celkový obrat zhruba 570 milionů korun, za celý rok objem aukčního trhu poprvé od počátku 90. let přesáhl miliardu korun a činil 1,257 miliardy korun.

"Výsledek odráží celkový nárůst v objemu trhu a pokračující ochotu kupců přihazovat na nabízená díla," uvedl Jan Skřivánek z Artplus. Počty nabízených a prodaných děl se příliš nemění, rostou však ceny, dodal.

Rekordem prvního poletí je květnová aukce Galerie Kodl, na které se prodalo 92 procent z 230 nabízených položek dohromady za 251 milionů korun. Předchozí rekord z loňské listopadové aukce téže galerie byl o 80 milionů korun nižší.

Letošní top 10 je tvořeno výhradně díly nad deset milionů korun, z toho čtyři obrazy se dostaly do desítky nejdražších položek českých aukcí vůbec. Nejdražším obrazem je letos zatím dílo Oskara Kokoschky s názvem Praha, který se na červnové aukci Arthouse Hejtmánek vydražil za více než 52 milionů korun včetně dražební přirážky. Je tak třetím nejdráže prodaným obrazem na aukcích v Česku.

Autorských rekordů dosáhla díla Toyen (36 milionů korun), Jindřicha Štyrského (23,6 milionu korun), Jana Preislera (9,5 milionu korun), Antonína Hudečka (3,8 milionu korun), Jana Baucha (2,2 milionu korun), Františka Hudečka (1,92 milionu korun), Bohumíra Matala (1,7 milionu korun), Vladimíra Boudníka (1,3 milionu korun), Jana Kotíka (1,3 milionu korun) a Jana Merty (1,5 milionu korun).

Podle Skřivánka pokračuje zájem o umění kolem roku 1900 a rostou ceny za práce ze čtyřicátých let. "Postupně se rozšiřuje okruh ´milionářů´ v kategorii poválečného umění a ojediněle dosahují rekordních cen i současní autoři," uvedl.