Tržby Linetu meziročně vzrostly o 14 procent, překročily sedm miliard

Zbyněk Frolík je zakladatel a generální ředitel společnosti Linet

Zbyněk Frolík je zakladatel a generální ředitel společnosti Linet Zdroj: ČTK

Zakladatel firmy Linet Zbyněk Frolík
2
Fotogalerie

Tržby výrobce zdravotnických lůžek Linet vzrostly podle předběžných výsledků v obchodním roce 2018/2019, který skončil 31. března, meziročně o 14 procent na 7,4 miliardy korun (287 milionů eur). Podle společnosti není důvodem růst trhu, ale daří se přebírat trh konkurenci. Skupina prodala přes 110 tisíc lůžek, což je nejvíce v historii. Samotný český Linet vyrobil a dodal rekordních 64 tisíc lůžek, téměř o třetinu více než v předchozím obchodním roce, sdělila jménem firmy komunikační agentura.

Předběžný zisk před zdaněním a odpisy Linet Group přesáhl 1,2 miliardy korun (48 milionů eur). „Růst tržeb dokonce překonal naše plány, které jsou obvykle velmi ambiciózní. Totéž platí pro rok následující, kdy bychom měli pouze organickým růstem dosáhnout tržeb 315 milionů eur. Také proto investujeme do podstatného posílení své přítomnosti ve světě. Nově otevíráme pobočky v Kanadě, Austrálii a Číně,“ uvedl výkonný ředitel Linet Group Tomáš Kolář.

Linet Group vyrábí v Želevčicích u Slaného a v Německu ve Wickede. Tržby českého Linetu rostly o 18 procent na necelé čtyři miliardy korun (155 milionů eur).

Linet Group je největším evropským dodavatelem zdravotnických lůžek, matrací bránících proleženinám, nábytku i kompletních řešení pro nemocnice a pečovatelská zařízení. Sídlí v nizozemském Dordrechtu a zaměstnává 1680 lidí. Součástí skupiny je také česká společnost Borcad Medical. Vyrábí mimo jiné i porodní lůžka, gynekologická, transportní a dialyzační křesla.