Tržní hodnota J&J klesla o téměř 40 miliard dolarů. Firma měla vědět o azbestu v pudru pro děti

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Prodimedia

Americká farmaceutická a kosmetická společnost Johnson & Johnson (J&J) v pátek během jediného dne ztratila téměř 39,8 miliardy dolarů (zhruba 900 miliard korun) ze své tržní hodnoty. Akcie podniku totiž prudce oslabily v reakci na zprávu agentury Reuters o tom, že firma po desítky let věděla o přítomnosti azbestu v jejím dětském pudru Baby Powder.

Společnost Johnson & Johnson sice tuto zprávu popřela, její akcie nicméně uzavřely páteční obchodování s desetiprocentní ztrátou. To představuje jejich nejprudší jednodenní pokles od roku 2002, píše agentura AP.

Firma Johnson & Johnson již podle serveru CNBC čelí tisícovkám žalob, podle kterých její dětský pudr obsahuje azbest a působí rakovinu. Prozkoumání interních zpráv podniku a dalších důvěrných dokumentů podle agentury Reuters ukázalo, že firma o přítomnosti malého množství azbestu ve svých produktech věděla již od roku 1971.

Společnost Johnson & Johnson však zprávu agentury Reuters označila za jednostrannou a nepravdivou. "Tisíce nezávislých testů regulátorů a předních světových laboratoří potvrzují, že náš dětský pudr nikdy azbest neobsahoval," dodala.