Tuzemák s pravým kolkem obsahoval 50 procent metylalkoholu

Ilustrační foto (Foto: ČTK)

Ilustrační foto (Foto: ČTK) Zdroj: CTK

Padesát procent metanolu obsahovala láhev tuzemáku, ze které pil šestatřicetiletý muž z Libštátu ze Semilska. Láhev byla opatřena pravým kolkem. Ve čtvrtek o tom informovala mluvčí policie Vlasta Suchánková.

„V současné době je vyšetřování zaměřeno na zjištění původu závadné lihoviny,“ uvedla Suchánková. Muž se otrávil po vypití několika skleniček tuzemáku, který údajně zakoupila jeho manželka před měsícem v kamenném obchodě - ve vietnamské večerce v Lomnici nad Popelkou. Policisté obchod ve středu uzavřeli a ve spolupráci s celníky prohledali.

„Žádná další láhev stejného označení tuzemáku se v prodejně nenacházela, a ani nebylo zjištěno jakékoliv porušení předpisů ohledně nakládání s alkoholem,“ řekla Suchánková.

Muže ve vážném stavu přivezla manželka do jilemnické nemocnice v úterý večer. Závadný alkohol pil už v pondělí večer. V nemocnici mu naměřili 0,5 promile metylalkoholu a měl problémy s viděním. V Libereckém kraji je zatím jediný případ otravy metanolem.

Metanol má v Česku už více než dvě desítky obětí. V nemocnicích je několik desítek otrávených. Kvůli metylalkoholu platí po celém Česku zákaz prodeje, podávání a nabízení lihovin s obsahem alkoholu 20 a více procent. Vláda podnikla kroky ke zmírnění prohibice. Platit začne třeba vyhláška o nových kolcích, které označí lahve s bezpečným alkoholem. Ty by se mohly vrátit do obchodů a restaurací zhruba do dvou týdnů.