Tvrdší pokuty za vadné potraviny: inspekce vybrala rekordních 64 milionů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Mlada fronta

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) loni udělila pokuty za rekordních 64 milionů korun. Předloni to bylo téměř o polovinu méně. V pořadu České televizi (ČT) Otázky Václava Moravce to dnes řekl ústřední ředitel inspekce Martin Klanica. Nejčastěji se podle něj kontroloři setkávají s vadami u potravin ze zemí mimo Evropskou unii.

Podle ČT udělila SZPI v roce 2012 pokuty za celkem zhruba 35 milionů korun, loni podle předběžných údajů za 64 milionů. To je nejvíce za celou dobu existence SZPI. Počet kontrol přitom zůstal podobný jako v posledních letech, kolem 36.000. „Obávám se, že si za to kontrolované osoby mohou samy. Zjišťujeme opakovaně stejné nedostatky. Pak nám nezbývá, než jít s pokutou nahoru,“ řekl Klanica.

Nejčastěji nacházeli inspektoři loni podle šéfa SZPI nedostatky u produktů dodávaných do Česka ze zemí mimo EU, u kterých byly odhaleny závady ve 38 procentech případů. U produktů z ČR byla odhalena pochybení v 17 procentech případů a u výrobků z EU 28 procent.

Klanica upozornil, že procento vad se v jednotlivých letech mění. „Každý rok je jiný. Některý rok je více závažných kauz, a v jiném roce situace tak špatná není,“ řekl. Odmítl současně názor, že by inspekce českým výrobcům „nadržovala“. ČZPI jedná podle pravidla padni komu padni, dodal.