Odborovou centrálu na Žižkově získali majitelé koupelnářského impéria Siko

Dům odborových svazů

Dům odborových svazů Zdroj: profimedia

Dům odborových svazů
Dům odborových svazů
Dům odborových svazů
Dům odborových svazů
Dům odborových svazů
8
Fotogalerie

Z odborářského sídla v centru Prahy se má stát komplex plný nájemních bytů. Plánuje to nový majitel, kterým je Vítězslav Vala z holdingu Siko.

Tendr na koupi sídla Českomoravské komory odborových svazů v Praze 3 na Churchillově náměstí vyhráli majitelé koupelnářské skupiny Siko. Na poslední chvíli přeplatili realitní holding M&M reality, který byl v konsorciu se společností Karlin Port Real Estate. Serveru E15.cz to potvrdily tři zdroje obeznámené s výsledkem tendru. Cena je pravděpodobně kolem jedné miliardy korun.

„Kupní smlouva byla podepsána s firmou Siko,“ řekl deníku E15 jeden ze zdrojů, který se seznámil s výsledky tendru. Kvůli podepsané mlčenlivosti si nepřál být jmenován.  

Spolumajitel skupiny Siko Vítězslav Vala plánuje odborovu centrálu přeměnit na nájemní byty. S činžovním projektem už zkušenost má. U stanice metra Luka totiž postavil velký nájemní projekt Luka Living. Sám Vala zatím své vítězství v tendru nekomentoval.

Kolem nemovitosti v lukrativní lokalitě kroužila řada velkých jmen realitního byznysu. Podle informací E15.cz to mimo jiné byla Pražská správa nemovitostí miliardáře Václava Skaly nebo skupina Penta.

Řadu investorů ale odradila kombinace vysoké ceny požadované odboráři a památkové ochrany. Ta komplikuje budoucí rekonstrukci funkcionalistického objektu.  

Odboráři se k prodeji rozhodli kvůli tomu, že v současnosti využívají už jen zhruba pětinu celkové rozlohy domu. Přesto se stěhovat nebudou hned. Šéf ČMKOS Josef Středula již dříve uvedl, že se zkusí s novým majitelem dohodnout na prodloužení pronájmu.