Únik informací u Telefóniky: nabídne „neomezené“ tarify, zruší dotované telefony

ilustrační foto (Profimedia.cz)

ilustrační foto (Profimedia.cz) Zdroj: Profimedia.cz

Předčasně zveřejněná tisková zpráva prozradila, o co jde v ohlašované „revoluci“. Telefónica O2 představila novou nabídku tarifů. Neomezené nabídky pod názvem Neon nahradí tři tarify Free. Operátor také zruší dotace na telefony a místo toho nabídne bezúročné splátky.

Nejdražší z tarifů Free CZ vyjde na 749 korun a nabídne neomezené volání do všech českých sítí, neomezené SMS a a jeden gigabite dat za 749 korun. Prostřední Free O2 Plus bude za 499 korun obsahovat vedle neomezeného volání SMS 120 minut hovorů do ostatních sítí a 150 MB přenesených dat. Nejlevnější tarif Free O2 bude za 249 korun měsíčně nabízet neomezené volání a SMS v rámci sítě O2. Cena hovorů do ostatních sítí bude 3,50 koruny za minutu a 1,50 koruny za SMS.

Nové tarify budou k dispozici všem zákazníkům, tedy i těm, kteří využívají jakoukoli z výhod smlouvy se závazkem využívání služeb, tedy například mají dotovaný mobil.

Nové tarify O2
Tarif Paušál Volání a SMS do O2 Volání a SMS mimo O2 Minuta hovoru SMS Internet
Free O2 249 Kč neomezeně - 3,50 Kč 1,50 Kč -
Free O2 Plus 499 Kč neomezeně 120 minut 3,50 Kč 1,50 Kč 150 MB
Free CZ 749 Kč neomezeně neomezeně - - 1 GB

Vedle nových tarifů firma připravila nový způsob prodeje mobilních telefonů. Zruší dotace při uzavření smlouvy na dobu určitou a místo toho nabídne možnost rozložení plateb za mobil nebo tablet do měsíčních splátek. Při využití služby O2 Mobil si tarifní zákazníci vyberou výši jednorázové platby, kterou uhradí po uzavření smlouvy. Zbylá část pořizovací ceny bude bez navýšení rozložená do následujících 24 měsíců.

Konkurence chystá odvetu

Ihned po úniku zprávy o nových tarifech O2 přispěchali konkurenční operátoři s ujištěním, že sami chystají nové nabídky. Vodafone prý svou verzi revoluční nabídky představí do poloviny května. „Nabídka bude mimo jiné obsahovat tarif s neomezeným voláním a neomezenými SMS do všech sítí, společně se 600MB datovým tarifem bez dotovaného telefonu za cenu nižší než 700 korun,“ uvedla mluvčí operátora Alžběta Houzarová. Narozdíl od konkurence Vodafone v nabídce ponechá dotované telefony. T-Mobile uvedl, že se nabídce O2 minimálně vyrovná, a to během několika dnů.

Na český trh tak zřejmě dorazí dlouho očekávané zlevnění služeb mobilních operátorů. Ty jsou ale ve srovnání se zahraničím stále dražší. Zatímco O2 nabízí neomezené služby za 749 korun, rakouský operátor A1 si za podobný balíček účtuje v přepočtu necelých 700 korun. Už loni přišel na francouzský trh nový operátor Free s nabídkou neomezeného volání a SMS, navíc s třemi gigabity dat, za 500 korun.