ÚOHS: Novela zákona o významné tržní síle nebude mít dopad na ceny

Hypermarket Globus

Hypermarket Globus Zdroj: Packa via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Novela zákona o významné tržní síle, kterou nyní projednává Parlament, nebude mít negativní dopad na ceny ani české dodavatele. Uvedl to Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Novela prý reaguje zejména na to, že obchodní řetězce nacházejí stále nové formy chování vůči dodavatelům, které zdaleka nelze nazvat jako férové. Poslanci páteční jednání o novele znovu odložili.

Novela se nelíbí zejména obchodníkům. Podle nich může zdražit potraviny a narušit tržní prostředí. Z jednostranné regulace budou údajně těžit výlučně dodavatelé a v konečném důsledku postihne zákazníky. Tento týden to uvedl Svaz obchodu a cestovního ruchu. Novela může podle svazu vést i ke snížení podílu českých potravin v obchodech. Největší obchodní řetězce proto připravují společné prohlášení premiéru Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD).

O osudu novely ale poslanci stále ještě nerozhodli. První kolo schvalování předlohy, které začalo koncem dubna, dnes znovu přerušili na základě dohody sněmovních frakcí.

Podle ÚOHS ale zákon nezavádí žádnou cenovou regulaci a tvrzení o zvýšení maloobchodních cen je účelové. Na cenu potravin mají prý vliv jiné faktory, například cena vstupních surovin. „Zákon také nemá negativní dopad na oblast výroby potravin. Cílem, a to i diskutované novely, je férové a rovné prostředí mezi dodavatelem a odběratelem. Podstatou právní úpravy je vymezit pravidla hry a dát tak oběma stranám jistotu, jaké jednání je přípustné a jaké nikoliv,“ uvedl ÚOHS ve svém prohlášení.

ÚOHS: Řetězce nutí dodavatele k protiprávnímu jednání

Podle úřadu není možné například tolerovat, že v případě oslavy výročí určitého obchodního řetězce zaplatí cenovou akci spojenou s výročím dodavatelé. „Není ani možné, aby obchodní řetězce nutily své dodavatele k protiprávnímu jednání nebo ke snižování kvality dodávaného zboží, to vše v zájmu finančního prospěchu obchodníků a na úkor dodavatelů a v konečném důsledku i spotřebitelů,“ uvedl ÚOHS.

Zákon o významné tržní síle nabyl účinnosti 1. února 2010. Za pět let účinnosti byly pokutovány dva řetězce. Naposledy loni od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) dostal pokutu 7,144 milionu korun Globus.

Společnost v dubnu uvedla, že antimonopolní úřad s ní zahájil správní řízení již v lednu 2011 kvůli delším lhůtám splatnosti faktur za dodané zboží. Celkem ÚOHS za pět let platnosti zákona zahájil šest správních řízení. Pokutoval ještě Kaufland.