Úprk z daňového ráje? Amazon začíná své zisky danit v zemích prodeje

Sklad Amazonu v německém Grabenu

Sklad Amazonu v německém Grabenu Zdroj: Anna Vackova, E15

Americký internetový obchod Amazon od začátku května daní své zisky v těch evropských zemích, kde jich dosáhl. Nikoli jako dříve v Lucembursku považovaném za daňový ráj. Peníze, které platí zákazníci například za nákupy přes německé internetové stránky Amazon.de, byly doposud účtovány jako příjem evropské centrály podniku v Lucembursku. Od 1. května však podnik podle svého mluvčího tyto příjmy účtuje přímo v Německu.

Podle listu The Wall Street Journal se přesun účtování příjmů Amazonu z Lucemburska do země prodeje netýká pouze Německa, ale také dalších evropských států. List upozorňuje, že tento krok by mohl v některých zemích výrazně zvýšit daňové příjmy od Amazonu a vytvořit tlak na další podniky, aby postupovaly stejným způsobem.

Evropská komise loni v říjnu zahájila hloubkové vyšetřování daňové dohody mezi Amazonem a Lucemburskem. Uvedla, že ujednání mohlo firmu nespravedlivě zvýhodnit tím, že mohla platit nižší daně než konkurenti. Amazon však tehdy popřel, že by s Lucemburskem uzavřel jakoukoli speciální dohodu o daních.

Junckerův problém

Začátkem listopadu evropská média s odvoláním na dokumenty získané Mezinárodním sdružením investigativních novinářů (ICIJ) informovala, že s Lucemburkem uzavřelo tajné dohody až 340 nadnárodních firem, aby mohly platit nižší daně. Mezi tyto firmy podle dokumentů patří například Amazon, Apple, Ikea, Pepsi či Axa.

Informace o dokumentech byly zveřejněny krátce po nástupu nové Evropské komise vedené Jeanem-Claudem Junckerem, který byl dlouhá léta lucemburským premiérem a nese za dohody politickou odpovědnost. Juncker poté ustál hlasování o vyslovení nedůvěry v Evropském parlamentu, které kvůli daňové aféře v Lucembursku vyvolala skupina europoslanců.

Amazon je největším internetovým prodejcem na světě. Firma nyní buduje distribuční centrum v Dobrovízi u Prahy. Další distribuční centrum mělo vzniknout v Brně, po průtazích města ohledně změny územního plánu se ale developer nakonec rozhodl od záměru odstoupit.