Útraty za homeopatika rostou. Skoro o polovinu za rok

Hometopatika

Hometopatika Zdroj: Javierme, Wikimedia Commons (CC BY 3.0)

Prodej homeopatických léků letos láme rekordy. Jen v dubnu jich distributoři v Česku prodali za 13,1 milionu korun, což je o 43,5 procenta více než loni v dubnu. Uvádí to společnost Sprinx Systems ve svém Farmakoindexu. „V případě homeopatie stále doháníme průměr středoevropského regionu. Je to trend, který bude pravděpodobně pokračovat,“ říká analytik Jiří Stránský.

Takto vysoký skok je sice neobvyklý, nicméně prodej homeopatik roste dlouhodobě. Zatímco v roce 2011 se za první čtyři měsíce prodaly registrované homeopatické léky za 36 milionů korun, letos už tržby představují 59 milionů. To je více než za celý rok 2001.

Lidé kupují homeopatické léky i přes opakovaná tvrzení lékařských špiček, že o jejich účinnosti nejsou vědecké důkazy. Na rozdíl od jiných léků nemusí homeopatika dokládat účinek, stačí, když prokážou, že pacientovi neuškodí.

Zájem o léky roste v Česku celkově. Meziroční skok o čtrnáct procent ukázaly statistky za první čtyři měsíce například u léků proti závislosti na nikotinu. Loni se jich v prvních čtyřech měsících prodalo za 29 milionů korun, letos za 33 milionů.

V lednu ještě byly prodeje podobné jako před rokem. Na jeho konci zveřejnil ministr zdravotnictví Svatopluk Němečk plán na úplný zákaz kouření v restauracích. Od února jsou tak prodeje léků proti závislosti na tabáku neobyčejně vysoké.

Homeopatika mají zelenou. Třetina Čechů už nebude muset pátrat po indikacích

Německo: Homeopatie jako oficiální přírodní medicína i součást nemocniční praxe