V roce 1992 Podlužan vystavil rekordních 225 tisíc hektolitrů piva. Třetinu produkce vyvážel na Slovensko. Vaz podniku zlomily zejména vysoké dovozní sazby, které zavedlo Slovensko po rozdělení společného státu. Problémy způsobil i odchod úspěšného sládka do Znojma a vysoké dluhy. Od roku 1996 pivovar chátrá.
Rekonstrukce pivovaru si vyžádá desítky milionů korun a bude rozdělena do několika fází. „V první fázi opravíme hlavní budovu pivovaru, v dalším časovém horizontu chceme opravit celý areál a otevřít ho veřejnosti pro různé kulturní akce a exkurze. Součástí by měla být mimo jiné pivovarská restaurace,“ uvedl Jan Svoboda z firmy Zámecký pivovar Břeclav.
Podle něj půjde o lokální pivovar. Společnost předpokládá, že příští rok vystaví pět až deset tisíc hektolitrů piva s možným navýšením v dalších letech. Pivo bude distribuovat v sudech, skleněných lahvích i PET lahvích. Výrobní kapacita rekonstruovaného provozu bude až 30 tisíc hektolitrů ročně.
Investor hodlá vrátit hlavní pivovarské budově novobarokní průčelí, které měla do roku 1992. „Podobně chceme v budoucnu postupovat i u navazujících objektů ležáckých sklepů a spilky,“ uvedl architekt Libor Foukal.
Areál pivovaru stojí poblíž břeclavského zámku. Po uzavření provozu sloužil zejména jako sklady. V bývalé stáčírně piv je nyní textilní výroba. Jiné majitele má správní budova a pivovarská restaurace.
Břeclavský pivovar podle dochovaných zmínek patřil k nejstarším na Moravě. První zápis je z roku 1414, kdy už ale fungoval. Lze předpokládat, že byl založen v druhé polovině 14. století. Novodobý provoz vznikl v roce 1901 a vydržel 95 let.
I přes absenci fungujícího pivovaru má Břeclav od roku 2009 svou Břeclavskou jedenáctku. Vyrábí ji humpolecký Bernard. Po pivu s touto značkou je poptávka. Na Břeclavsku loni vznikl nový pivovar v Mikulově. Jmenuje se Mamut. Loni vyrobil 800 hektolitrů piva, letos jich má být 2000.