V Břeclavi obnoví výrobu jeden z nejstarších pivovarů na Moravě

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Shutterstock.com

Do Břeclavi se po téměř dvou desítkách let vrátí výroba piva. Firma Zámecký pivovar Břeclav chce uvařit první várku příští rok na jaře. Tamější pivovar Podlužan byl v provozu do roku 1996. Jeho rekonstrukce nyní vyjde na desítky milionů korun. Tradice výroby zlatavého moku v Břeclavi sahá až do přelomu 14. a 15. století.

V roce 1992 Podlužan vystavil rekordních 225 tisíc hektolitrů piva. Třetinu produkce vyvážel na Slovensko. Vaz podniku zlomily zejména vysoké dovozní sazby, které zavedlo Slovensko po rozdělení společného státu. Problémy způsobil i odchod úspěšného sládka do Znojma a vysoké dluhy. Od roku 1996 pivovar chátrá.

Rekonstrukce pivovaru si vyžádá desítky milionů korun a bude rozdělena do několika fází. „V první fázi opravíme hlavní budovu pivovaru, v dalším časovém horizontu chceme opravit celý areál a otevřít ho veřejnosti pro různé kulturní akce a exkurze. Součástí by měla být mimo jiné pivovarská restaurace,“ uvedl Jan Svoboda z firmy Zámecký pivovar Břeclav.

Podle něj půjde o lokální pivovar. Společnost předpokládá, že příští rok vystaví pět až deset tisíc hektolitrů piva s možným navýšením v dalších letech. Pivo bude distribuovat v sudech, skleněných lahvích i PET lahvích. Výrobní kapacita rekonstruovaného provozu bude až 30 tisíc hektolitrů ročně.

Investor hodlá vrátit hlavní pivovarské budově novobarokní průčelí, které měla do roku 1992. „Podobně chceme v budoucnu postupovat i u navazujících objektů ležáckých sklepů a spilky,“ uvedl architekt Libor Foukal.

Areál pivovaru stojí poblíž břeclavského zámku. Po uzavření provozu sloužil zejména jako sklady. V bývalé stáčírně piv je nyní textilní výroba. Jiné majitele má správní budova a pivovarská restaurace.

Břeclavský pivovar podle dochovaných zmínek patřil k nejstarším na Moravě. První zápis je z roku 1414, kdy už ale fungoval. Lze předpokládat, že byl založen v druhé polovině 14. století. Novodobý provoz vznikl v roce 1901 a vydržel 95 let.

I přes absenci fungujícího pivovaru má Břeclav od roku 2009 svou Břeclavskou jedenáctku. Vyrábí ji humpolecký Bernard. Po pivu s touto značkou je poptávka. Na Břeclavsku loni vznikl nový pivovar v Mikulově. Jmenuje se Mamut. Loni vyrobil 800 hektolitrů piva, letos jich má být 2000.