V Česku se každý rok vyloví kapři za dvě miliardy. Podívejte se, odkud se rozváží do celé Prahy

Video placeholde
S prodejem kaprů každoročně pomáhají otužilé dobrovolnice.
"Rok se nám zdá podle dosavadních výlovů, že byl dobrý, buď průměrný nebo malinko nadprůměrný, nemá se ale hodnotit předem," uvedl Hůda. Vánoční kapři přesto nejspíše malinko podraží. "Je to logické - podražily nám obiloviny a vůbec všechny vstupy do rybářské výroby, a nás ta ekonomika doběhne jako každý jiný podnik. My prostě musíme ekonomicky vyjít, jinak bychom zkrachovali. Z toho důvodu musíme podražit, ale rozumně, abychom ryby zase vyprodali," vysvětlil.  (Foto ČTK)
Vánoční kapři ale nejspíše mírně podraží, stouply totiž ceny vstupů, třeba krmných obilovin, řekl Hůda při dnešním výlovu Českého moře - rybníka Rožmberk.  (Foto ČTK)
Kapři při výlovu
Jeho ceny se v Česku regionálně lišily. Právě třeboňský kapr patřil loni z jihočeské produkce k nejdražším. Třeba novohradští rybáři je prodávali o 25 korun na kile levněji.  (Foto ČTK)
7
Fotogalerie

V Česku klesá spotřeba ryb. Loňských 5,1 kilogramu rybího masa na osobu za rok bylo nejnižší od roku 1995. Z dat statistického úřadu vyplývá, že jeho spotřeba meziročně klesla o 7,5 procenta. Na tradičním postavení kapra coby nejoblíbenější vánoční ryby to však nic nemění.

Mezi nejprodávanější druhy patří v průběhu roku ze sladkovodních pstruh, z mořských je oblíbený především losos.

"Co se týče vánočních ryb, zákazníci jednoznačně preferují tradičního českého kapra. V prosinci proběhne až devadesát procent ročních prodejů," uvedla mluvčí řetězce Ahold Barbora Vanko. A obdobné je to i u dalších řetězů.

Novinkou letošních vánočních prodejů kaprů byla nicméně možnost objednávky přes internet.

"Od osmnáctého prosince jsme rozváželi kapry z cidlinských sádek. Zájem v podobě předobjednávek zatím předčil naše očekávání. Letošní vánoce jsou jasným důkazem, že Češi nemají problém svěřit e-shopu zajištění tak tradičních věcí, jako je stromeček nebo štědrovečerní kapr," uvedl provozní ředitel internetové samoobsluhy Košík.cz Jakub Šulta.