V Česku stouply prodeje aut o čtvrtinu, v čele je Škoda

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Prodej nových osobních aut v Česku v prvním čtvrtletí meziročně stoupl o 24 procent na 53 265 vozů. Téměř 76 procent aut nakoupily firmy. Nejprodávanější jsou modely od mladoboleslavské Škody Auto s podílem skoro 32 procent.

Škoda Auto zvýšila prodej na domácím trhu o téměř 29 procent na 16 884 vozů. Následuje Volkswagen se zvýšením odbytu o 65 procent na 6493 aut a třetí je Hyundai s růstem o 17 procent na 4615 vozů. Na dalších místech jsou Ford a Dacia. Oznámil to Svaz dovozců automobilů.

„Rostou mzdy i optimismus spotřebitelů. Zvýšila se i hodnota zakázek firem a jejich důvěra v ekonomiku,“ uvedl Vojtěch Opleštil z analytické společnosti PwC. Za celý letošní rok by podle něj mohly prodeje osobních aut v Česku vzrůst o deset procent na více než 210 tisíc.

Nejprodávanějším modelem byla Škoda Octavia s 5811 vozy. Následují Fabia s 3326 auty, další model od Škody Rapid (3212) a po nich Volkswagen Golf a Hyundai i30.

Celkové registrace osobních aut v ČRCelkové registrace osobních aut v ČR | SDACelkové registrace osobních aut v ČR v meziročním srovnání

Nejlépe se prodávaly vozy nižší střední třídy s podílem přes 24 procent, následují terénní vozy s 18 procenty. Podobný podíl měla i dříve dominantní malá auta. „Lidé kupují větší auta než v minulosti. To znamená, že jezdí v bezpečnějších vozech a zároveň i to, že se na trhu točí více peněz,“ dodal Opleštil. Celkem 26 procent prodejů tvořily kombíky, pětinu hatchbacky a liftbacky. Auta s benzinovým motorem tvořila 55 procent, s dieselem 41 procent.

Výrazný růst o 45 procent zaznamenala kategorie lehkých užitkových aut, kterých se prodalo 4061. Vede Fiat s 807 prodanými vozy, následují Peugeot a Ford. Celkem 85 prodaných aut mělo dieselový pohon a téměř sedm procent jezdí na CNG. Dodávek na CNG se prodalo poprvé víc, než aut na benzin.

Klesl prodej motocyklů

Registrace nákladních aut nad 3,5 tuny vzrostly o pět procent na 2386 aut. První Mercedes Benz prodal 448 vozidel, následují MAN a DAF. Přes 62 procent tvořily tahače a 30 procent šasi. Prodej autobusů klesl o 15 procent na 235. První místo patří Mercedesu, následují domácí značky SOR a Iveco Bus.

Prodej motocyklů klesl o čtyři procenta na 2893 strojů. První Honda prodala 385 motocyklů, na druhém místě skončila CF Moto a třetí je Yamaha.