V Evropě vypukla hlavní vlna povánočních výprodejů

výprodej, Vánoce, ilustrační foto

výprodej, Vánoce, ilustrační foto Zdroj: ctk

V Evropě začala hlavní vlna povánočních výprodejů, která vyhnala do obchodů statisíce lidí. Nákupní horečka je hlavně v Británii, dorazila ale i za moře, takže na slevy se vrhli i lidé v Kanadě, kde na Štěpána tradičně praskají ve švech všechny známější obchody.

Dlouhé fronty se v Londýně tvořily před vyhlášeným obchodním domem Harrods. Před konkurenčním domem Selfridges se na Oxfordské třídě ještě před otevřením tísnilo odhadem na 4 tisícovky lidí.

výprodej, Vánoce, ilustrační fotovýprodej, Vánoce, ilustrační foto | ctk

Takzvaný Boxing Day byl třešničkou na dortu pro britský maloobchod, který uzavírá velmi příznivý rok. Odvětví, které na britských ostrovech zaměstnává zhruba deset procent aktivního obyvatelstva, mělo letos podle odhadů britské vlády tržby kolem 342 miliard liber (12,1 bilionu korun).

výprodej, Vánoce, ilustrační fotovýprodej, Vánoce, ilustrační foto | ctk

Návaly lidí se očekávaly i v Kanadě, kde se před nákupními centry tvořily fronty už zrána, ještě než obchody otevřely. Zatímco v anglicky mluvící části země plánovala nakupovat polovina obyvatelstva, ve francouzsky mluvícím Quebeku se jich podle agentury AFP chystalo nakupovat pouhých 12 procent.