V máslových sušenkách chybí máslo. Hamé je musí stáhnout z trhu

Propagace sušenek bez másla

Propagace sušenek bez másla Zdroj: Hame

Jedenáct tisíc balení polských sušenek máslové lístky polomáčené musí jejich výrobce společnost Hamé stáhnout z obchodů. Místo másla polský výrobce použil margarin a rostlinný tuk.

Společnost Hamé musí z obchodní sítě stáhnout sušenku „Hamé Máslové lístky polomáčené“. Podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v jejím složení máslo zcela chybí a podle označení byl použit margarín a rostlinný tuk. Název potraviny neodpovídá jejímu složení, uvedla SZPI v tiskové zprávě. Společnost Hamé na svých stránkách Máslové lístky propaguje jako sušenky, které se doslova rozplývají na jazyku. Důvodem je podle Hamé speciální receptura, díky níž dochází ke spojení másla a lahodné čokoládové polevy.

„Podle potravinového práva se jedná o uvádění spotřebitele v omyl a s distributorem bude zahájeno správní řízení o uložení sankce,“ uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Sušenky, které musí Hamé stáhnout z oběhu, vyráběla polská společnost Z.P.C Mieszko. Jejich minimální trvanlivost je do 9. prosince 2012.

Máslové lístkyMáslové lístky | hame

Potravinářská společnost Hamé, která sídlí v Kunovicích, odebírala potravinu od uvedeného výrobce od března 2012 a uváděla ji na trh pod značkou Hamé. „Z předložené dokumentace vyplynulo, že do maloobchodní sítě bylo uvolněno 11 520 kusů potraviny,“ dodal Kopřiva.