V Německu přibývá českých turistů

turistika

turistika Zdroj: Straka Martin/E15

Německo přestává být pro Čechy tranzitní zemí při cestě k moři nebo cílem jednodenních výletů. Turisté z českých zemí se stále raději u západních sousedů zdržují delší dobu a v posledních měsících v německých statistikách výrazně vyčnívají. Alespoň pokud jde o relativní čísla.

Za prvních pět měsíců roku strávili Češi podle německého statistického úřadu ve spolkové republice 374 tisíc nocí, což je meziročně o 14 procent více. Průměrný růst za všechny zahraniční turisty v Německu je přitom 6,2 procenta. Češi tak výrazně předčí další německé sousedy, jako jsou Švýcaři, Rakušané, Francouzi, Nizozemci nebo Belgičané. V absolutních číslech ovšem zaostávají.

Nejdůležitějším zdrojovým trhem je pro německé podnikatele v cestovním ruchu Nizozemsko, Holanďané strávili v Německu do května 3,2 milionu nocí. Meziročně to ale znamená mírný pokles. Češi jsou v žebříčku sedmnáctí. „Češi si letos odpustili exotické destinace a volí raději blízké země s dobrou dostupností vlastní dopravou,“ uvedl analytik Jaromír Beránek.

Podle něj je předností Německa především kvalitní turistická a dopravní infrastruktura. „Zvýšený zájem Čechů o cesty do Německa je zřetelný,“ doplnila mluvčí internetové agentury Dovolená. cz Petra Nováková. Podle ní ke krátkodobým návštěvám lákají Čechy například zábavní parky nebo zápasy fotbalové Bundesligy. U poznávacích zájezdů vede Berlín, zámky v Bavorsku, Bodamské jezero nebo Orlí hnízdo. Právě do Bavorska a Bádenska-Württemberska míří čeští turisté nejraději.