V Praze otevře největší prodejna květin

Nenápadný silný sektor. Hrnkových a řezaných květin se podle hodnoty produkce vypěstuje v Česku více než zeleniny, ovoce či vína
na zpracování. Obor je nyní jedním z mála zemědělských odvětví, jehož produkce
každoročně roste. To se týká zejména hrnkových květin.

Nenápadný silný sektor. Hrnkových a řezaných květin se podle hodnoty produkce vypěstuje v Česku více než zeleniny, ovoce či vína na zpracování. Obor je nyní jedním z mála zemědělských odvětví, jehož produkce každoročně roste. To se týká zejména hrnkových květin. Zdroj: 7/Petr Topic

Na tuzemském trhu s řezanými květinami se pomalu vynořuje nový významný hráč. Společnost Květinový svět chystá na únor otevření největšího květinářského obchodu v Česku s názvem Belles Fleurs. Samoobsluha na rohu Václavského náměstí a Jindřišské ulice bude mít 220 metrů čtverečních a poslouží jako pilotní projekt pro otestování trhu.

„Otevření dalších kamenných prodejen a jejich počet záleží na tom, jak bude naše největší květinářství v Praze přijato zákazníky,“ sdělila deníku E15 obchodní ředitelka Květinového světa Hana Janatová. Květiny pro obchody Belles Fleurs nakupuje provozovatel přímo na nizozemské květinové burze.

Lákadlem do nového „supermarketu“ u Václavského náměstí má být mimo jiné i prodej takzvaných živých šperků. Tedy květin, které díky nenápadné vodotěsné ampulce nahradí například brože na šatech nebo ozdoby ve večerních účesech. Praha bude po Paříži a Moskvě teprve třetí lokalitou, kde se živé šperky představí. Učiní tak osobně nizozemský držitel světového patentu živých šperků Steef van Adrichem.

Společnost Květinový svět na domácím trhu působí od roku 2008. Firma zatím v rámci konceptu Belles Fleurs provozovala dvě kamenné prodejny a internetový obchod. Nyní si chce na květinovém trhu, na němž se ročně protočí kolem devíti miliard korun, urvat větší díl.

Cit pro tržní příležitost firma určitě má. Majitelkou Květinového světa je od sklonku roku 2011 Jana Vyhnalová, manželka předního manažera skupiny KKCG Miloslava Vyhnala. Na trhu se Květinový svět utká se zkušenými květinářskými matadory. Mezi ně patří například síť Flamengo společnosti Karafa nebo třicítka prodejen firmy Květiny Novák Praha.

Voňavé miliardy

Podnikat s květinami je riziko