V úpadku je i třetí firma Mičánkova holdingu, Less&Timber

Jan Mičánek

Jan Mičánek Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Soud poslal do úpadku i třetí firmu z miliardového lesnicko-dřevařského impéria podnikatele Jana Mičánka, společnost Less&Timber, která provozuje mimo jiné provozuje obří pilu za 1,3 miliardy korun v Čáslavi.

Firma Less&Timber tak následovala osud mateřské firmy holdingu, Less a.s., a největší soukromé lesnické firmy Less&Forest, které jsou v úpadku od začátku října. Insolvenční správkyní soud ustanovil Moniku Cihelkovou, která tak bude tuto funkci zastávat pro všechny tři firmy zároveň.

Soud také jmenoval prozatímní věřitelský výbor. V něm zasednou zástupci Citibank, společností Gofer nástroje, Y.O. Holding, Herst, Kabkon Chyše a Alpiq Energy a Správy Krkonošského národního parku. O osudu firmy a její případné reorganizaci, anebo konkurzu, budou rozhodovat věřitelé na jejich schůzi u pražského krajského soudu 11. ledna.
Na rozdíl od prvních dvou společností, kdy návrh na zahájení insolvenčního řízení a povolení reorganizace podal sám Mičánek, v tomto případě stojí za návrhem Citibank Europe. Less&Timber provozuje pily v Čáslavi, Bohdanči na Kutnohorsku a Sušici a také závod na zpracování dřeva v Klášterci nad Orlicí. Firma je také společníkem Less&Energy, která provozuje elektrárnu na biomasu v Čáslavi ve stejném areálu jako je tamní pila.

Firma je podle Citibank v úpadku i kvůli předlužení. Podle insolvenčního návrhu sice Less&Timber vlastní majetek ve výši 1,69 miliardy korun, výše dluhu ale dosahuje 1,37 miliardy. Hodnota majetku je přitom účetní a podle některých názorů je nižší. Firma měla loni obrat 1,65 miliardy korun a 500 zaměstnanců.

Firmy skupiny Less mají podle údajů insolvenčního rejstříku úvěry ve výši přes dvě miliardy korun a další závazky. Obrat celého holdingu loni dosáhl 8,3 miliardy, poprvé se ale octil v konsolidované ztrátě 224 milionů.

Důvodem krachu Mičánkových firem byly zřejmě příliš vysoké investice, například právě do pily v Čáslavi, i obchodní spory se státními Lesy ČR o určování cen dřeva, které firma těžila a odkupovala od státního podniku v rámci tendrů na pěstební a těžební práce. Lesy s tímto zdůvodněním nesouhlasí. Smlouvy na 32 dotyčných jednotkách ale již ukončily, v důsledku čehož Less&Forest do konce roku opustí 400 zaměstnanců, tedy dvě třetiny ze všech. >duk