Velikonočních výletníků letos přibude

turistika

turistika Zdroj: Straka Martin/E15

Velikonoce jsou pro podnikatele v cestovním ruchu prvním vrcholem roku. A pro letošek se zdá, že vydařeným. Podle hlasů z oboru si svátky v zahraničí dopřeje více Čechů než před rokem, české hotely zase přivítají více cizinců. V obou případech nárůst činí zhruba pět procent.

V tuzemsku pak lidé míří do Krkonoš a lázeňských měst. Vedle takzvaných eurovíkendů ovšem ještě neskončila ani sezona zimních dovolených u vzdáleného teplého moře, stále se také jezdí na lyže do Alp.

„Oproti loňsku je znatelnější rozdíl právě u exotických zájezdů, které klienti nově více zahrnuli do období Velikonoc,“ doplnil Stanislav Zíma z Exim Tours. Velkému velikonočnímu zájmu se prý těší Srí Lanka, Maledivy, Kuba nebo Mexiko.

Podle analytika společnosti Mag Consulting Jaromíra Beránka stráví svátky v zahraničí až sto tisíc Čechů. Velká část z nich přitom vyrazí na Slovensko. Podle Jana Osúcha z cestovní kanceláře Fischer to bude obdobné i v první polovině května, kde rovněž kalendář nahrává k prodlužování víkendů. Kdo šetří a nemá rád davy, by se ale měl některým dnům a městům vyhnout.

„Běžně vyjde prodloužený víkend v Římě či Paříži na zhruba osm tisíc korun, během těchto svátků může být ale cena i dvojnásobná,“ uvedl Osúch. Především Řím se o Velikonocích stává cílem statisíců křesťanů.

Řada evropských výletníků ale zamíří i do Prahy. Odhady Mag Consulting hovoří o téměř 200 tisících cizinců, kteří v tuzemsku utratí skoro 3,5 miliardy korun. „Přibližně polovina z nich zamíří do ubytovacích zařízení v Praze, k nejnavštěvovanějším mimopražským destinacím v tomto období patří především oblasti, ve kterých se udržely velikonoční tradice, jako je jižní Morava, Haná, Valašsko, ale i Jižní Čechy,“ řekl Beránek.

Velikonoční turisté se nejčastěji rekrutují z Německa, Rakouska, Itálie, Španělska, Slovenska a Velké Británie. Nebývalý velikonoční nával potvrzují i letecké společnosti. Například easyJet se chystá na nejrušnější den ve své historii, dnes by měl vypravit přes 1400 letů s více než 200 tisíci cestujícími. Nejvíce jich směřuje do Londýna, Milána, Ženevy a Berlína.