Vesnické prodejny kritizují Vietnamce. Prý krátí daně

Vietnamci, práce

Vietnamci, práce Zdroj: Chaloupka Miroslav/Sedmicka

Výhodnější podmínky k podnikání mají podle vesnických prodejen v Plzeňském kraji vietnamští majitelé malých obchodů s potravinami. V ČR je podle oficiálních údajů vydáno Vietnamcům 29 500 živnostenských listů na nákup a prodej zboží a jen pět procent platí DPH, řekl předseda Západočeského družstva Sušice Roman Bruzl. Družstvo má 125 prodejen na Klatovsku, Domažlicku a Sokolovsku.

„Plátce DPH je podle zákona ten, který má obrat 90 000 korun měsíčně, a to ty jejich obchody dělají více,“ uvedl. Druhým problémem je podle Bruzla vykazování tržeb, o nichž údajně nikdo, ani finanční úřady, nemá přehled. „Buď tam nemají vůbec nic, nebo nějakou pokladnu, která často ani nevydává lístky,“ uvedl. Obchodníci podle něj denně nakupují v hypermarketech akční položky za hotové a ty prodávají ve svých prodejnách. Nákupy ale údajně nevykazují v účetnictví.

Finanční úřady tvrdí, že tyto obchodníky kontrolují standardně jako jiné fyzické osoby. „Je ale otázkou, zda skutečně všechny krámy mají tak velký obrat, aby prodejci museli platit DPH,“ řekl ředitel plzeňského finančního úřadu Roman Kasl. Nevyloučil, že podobně jako hospodští si nákupy zboží za hotové nedávají do účetnictví, čímž si krátí náklady i zisk. I to ale finanční úřady kontrolují. Například podle dokladů z plzeňského Makra, které už podle Bruzla má čtvrtinu tržeb od Vietnamců, navštěvují kontroloři obchody, zda mají nákupy v účetnictví.

Bruzl upozornil na hygienu a bezpečnost potravin nabízených vietnamskými podnikateli. „Jsem přesvědčen, že v této oblasti také nejsou zcela v pořádku. Když chodí kontrolní orgány k nám a vše nám kontrolují, tak ať navštěvují také je. To je ta rovnost podnikání,“ dodal.

S hyperkonkurencí nadnárodních řetězců už se prý vesnické prodejny srovnaly, v některých případech i levnějšími a akčními cenami. V Plzeňském a Karlovarském kraji je podle Bruzla obchodní síť cizích řetězců velmi hustá. V Sušici s 11 000 obyvateli je 8000 metrů čtverečních prodejních ploch potravin, na počet obyvatel více než v Německu. ZKD tam má tři prodejny s celkovou plochou asi 1000 metrů čtverečních.

Obrat ZKD Sušice se i kvůli konkurenci vietnamských obchodníků, velkých obchodů a blízkostí často levnějšího Německa za tři roky snížil o pětinu. Podle Bruzla je vietnamských prodejen, které masově vznikají v posledních dvou letech, nejvíce na západě Čech, kdežto na Moravě jich moc není. Jejich provozovatelé se často mění, což je problémem ve správních řízeních vedených kontrolními orgány typu ČOI a ČZPI. Na 125 prodejen ZKD ve třech okresech připadá 80 prodejen Vietnamců.