První aukce v síni Dorotheum přinesla rekord u téměř zapomenutého autora

Zátiší s kytarami od Rudolfa Krajce

Zátiší s kytarami od Rudolfa Krajce Zdroj: archiv Dorotheum

Venus On the Marquee The Exotic od Ladislava Sutnara
Venuše z roku 1963 od Ladislava Sutnara
3
Fotogalerie

V pražské pobočce rakouské aukční síně Dorotheum se konala letošní první aukce, do které šlo více než 350 výtvarných děl. O největší překvapení se postarala malba Zátiší s kytarami od Rudolfa Krajce, který je v českých dražbách s uměním raritou. Cena za dílo se dostala na 1,92 milionu korun. Úspěch slavily také čtyři Venuše designéra Ladislava Sutnara, nejdražší z nich se prodala za více než milion korun.

Krajcovo dílo šlo pod kladívko za 150 tisíc korun. Vítěz dražby přebil konkurenční nabídky částkou 1,92 milionu korun, čímž se postaral o vytvoření autorského rekordu na trhu s uměním.

„Rudolf Krajc je dnes už téměř zapomenutým autorem, avšak jeho tvorba v sobě nese velký potenciál. Zátiší s Kytarami představuje vrchol Krajcova díla. Je důkazem nejen autorových úzkých vazeb s meziválečnou avantgardou, ale i velkého malířského talentu, jehož další rozvoj zhatila autorova tragická smrt v pouhých 27 letech,“ uvádí PhDr. Michal Šimek, expert aukčního domu Dorotheum na výtvarné umění.

Úspěch v dražbě slavily také všechny čtyři Venuše designéra Ladislava Sutnara. Kráska z roku 1963, jeden ze Sutnarových nejranějších akrylů, opustila aukční síň s cenou 1,02 milionu korun. Z trojice formátově menších Venuší upoutala nejvíce Venus/On the Marquee/The Exotic. Její cena vyskočila ze startovních 300 tisíc až na 900 tisíc korun.


Přes nástrahy investic do umění vás provede magazín E15 Art Index >>>


Výrazný nárůst ceny zaznamenala také kombinovaná technika Bez názvu Josefa Istlera. Dílo z roku 1968 se prodalo za 360 tisíc korun, tedy za více než 2,5násobek vyvolávací ceny.

Z kolekce soch na trhu stále vyhledávanějšího Olbrama Zoubka upoutal Muž v cíli, který si našel nového majitele s cenou 180 tisíc korun. Všechny ceny jsou uvedeny včetně 20procentní aukční přirážky.

Sběratelé loni na aukcích výtvarného umění v Česku utratili rekordní sumu. Odhad činí 1,4 miliardy korun. Ke koupi deseti nejdražších obrazů roku 2017 by případný zájemce potřeboval 256 milionů korun. Nejdražším dílem loňského roku v tuzemské aukci se stal pohled na Prahu od Oskara Kokoschky, který se prodal za více než 52 milionů korun.