Volný prodej nouzové antikoncepce zvýšil její odbyt až o 17 procent

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Výrobci nouzové antikoncepce prodávají po uvolnění prodeje více přípravků. Tabletky, které se užívají proti nechtěnému početí až několik dní po nechráněném styku, jsou k sehnání v lékárnách od loňského června bez omezení.

O 11 až 17 procent se zvýšil prodej nouzové antikoncepce poté, co došlo k zjednodušení jejího prodeje. Tím se zvýšila jejich dostupnost. Předtím musela žena přijít osobně a předložit občanský průkaz.

Do lékáren bylo za rok od uvolnění prodeje dodáno o 11 procent více balení nouzové antikoncepce než v předchozím období. Vyplývá to z dat, která deníku E15 poskytl Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Od června 2015 do května 2016 se do lékáren dodalo 80 500 balení.

Uvolnění prodeje loni provázely obavy části gynekologů. Nouzovou antikoncepci nemají užívat dívky mladší 16 let. Nesmí se užívat častěji než čtyřikrát do roka.

Přečtěte si:

„Pokud jde o hlášení podezření na nežádoucí účinky léčiv před změnou režimu a po ní, tak jsme nezaznamenali žádné změny,“ uvádí Hana Pavlíčková z tiskového oddělení SÚKL. Za rok od uvolnění prodeje má lékový ústav nahlášené jedno podezření na nežádoucí účinek.

Nárůst prodejů uváděl i nedávný průzkum lékáren BENU, v této síti se po uvolnění prodeje prodalo dokonce o 17 procent přípravků více.

„Domnívám se, že režim výdeje s omezením, který platil dříve, byl vhodnější, protože psychologicky působil na uživatelky tak, že přípravek opravdu považovaly za něco výjimečného,“ myslí si lékárnice ze sítě BENU Lucia Kvaková. Podle zkušeností lékárníků většinu zákazníků tvoří ženy od 30 do 40 let.