Do drogerie místo do lékárny. Řetězce spouštějí prodej medikamentů

Moc práce. Zatímco v roce 2011 zkontroloval Státní ústav pro kontrolu léčiv skoro 8,7 procenta prodejců, loni to nebyl ani každý dvacátý (4,8 procenta).

Moc práce. Zatímco v roce 2011 zkontroloval Státní ústav pro kontrolu léčiv skoro 8,7 procenta prodejců, loni to nebyl ani každý dvacátý (4,8 procenta). Zdroj: Michael Tomes, E15

Síť drogerií DM začne od září nabízet vyhrazená léčiva ve spolupráci se službou Medipoint. „O prodej vyhrazených léčivých přípravků usilujeme dlouhodobě. Doplňkové a sezónní sortimenty slouží k doplnění naší nabídkové struktury a vychází vstříc požadavkům našich zákazníků,“ potvrdila Martina Horká, vedoucí marketingu a nákupu DM drogerie markt.

Také Teta drogerie nabízí medikamenty, a to nejen vyhrazené. Buď formou výdejních míst internetové lékárny sLéky, která patří do koncernu. Nebo v několika pobočkách v přidružené lékárně s lékárníkem.

Jejich konkurent, síť Rossmann, zavedení prodeje leků na prodejnách zatím nezvažuje. Uvedla to manažerka komunikace Rossmann Olga Stanley.

Přečtěte si:

Specializované drogerie bojují o zákazníky nejen mezi sebou, ale i se supermarkety, kde se prodá velký podíl drogistického zboží. I do tohoto sektoru prodej vyhrazených léků proniká.

Službu Medipoint začne využívat 15 prodejen Globus. Již nyní se vyhrazené léky dají sehnat v části obchodů COOP, v prodejnách Point a v některých samostatných obchodech.

Lékárníci před prodejem léků mimo lékárny varují
Prodejci mimo lékárny mohou nabízet jen vyjmenované přípravky, určené k samoléčbě. Například takzvané živočišné uhlí, pastilky proti bolesti v krku nebo léky proti horečce. Podmínkou je, aby léky prodávali jen lidé, kteří absolvovali školení. Na něj se dozví pravidla skladování léků. Poradenství nemají poskytovat, zákazníky odkážou na příbalový leták.
Česká lékárnická komora varuje, že i běžné léky mohou při nesprávném užívání ublížit. Upozorňuje, že vzdělání lékárníků je nesrovnatelné s tím, co se mohou na kurzu naučit prodejci vyhrazených léků.