Vzácné kovy táhnou. Zlato a palladium vydělávají na obavách z koronaviru

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Čína pomáhá ekonomice

Čínské banky oznámily snížení úrokových sazeb. Reagovaly na snížení úrokových sazeb centrální bankou, která se tak snaží podpořit čínskou ekonomiku zasaženou epidemií koronaviru. V centru pozornosti se ocitají i další národní banky. Z posledního zasedání americké Fed vyplynulo, že americké úrokové sazby se nebudou měnit po několik následujících měsíců. Zasedání Evropské centrální banky je na programu dnes.

Varování pro Brity i EU

Ještě než skutečně odstartovaly rozhovory o obchodní dohodě mezi Velkou Británií a Evropskou unií, vrší se varování před dopady brexitu. Evropský komisař pro obchod Phil Hogan vyzval vlády, aby lépe upozorňovaly podnikatele na důsledky vystoupení Británie z EU. Ty budou podle něj zásadní bez ohledu na to, jakou podobu obchodních vztahů se podaří do konce tohoto roku dojednat. S varováním přišli i britští podnikatelé a tamní opozice, kteří odmítají vládní plán na omezení imigrace. Důsledkem podle nich bude kritický nedostatek pracovníků v některých oborech.

Nový šéf

Švýcarská banka UBS vybrala nového šéfa. Od listopadu se jím stane dosavadní generální ředitel nizozemské ING Group Ralph Hamers. Nizozemský veterán bankovnictví tak stane v čele největšího správce majetku na světě.

Vzácné kovy letí

Vzácným kovům prospívá panika spojená s epidemií koronaviru. Ceny zlata jsou na sedmiletém maximu. Palladium překonává historické rekordy. Poptávka po kovu využívaném v emisních systémech automobilů navíc výrazně překonává dodávky.