Británii budou chybět zedníci, pekaři i pečovatelky, varují experti

Pracovníci mohou chybět ve stavebnictví, možná bude muset zaskočit premiér Boris Johnson

Pracovníci mohou chybět ve stavebnictví, možná bude muset zaskočit premiér Boris Johnson Zdroj: ČTK

Britové po přechodném období trvají na kontrole hranice
Východevropští pracovníci balí chřest - zemědělství a potravinářství budou mezi zasaženými sektory
Britskému zemědělství mohou chybět pracovníci
Britové slavili vystoupení země z Evropské unie
Britové slavili vystoupení země z Evropské unie
6
Fotogalerie

Velký rozruch vyvolal v Británii vládní záměr nevpustit do země po konečném rozvodu s Evropskou unií pracovníky s nízkou kvalifikací a bez znalostí angličtiny. Opoziční labouristé, odbory i představitelé průmyslu tvrdí, že plán bude znamenat katastrofu pro ekonomiku země. Zdůrazňují, že některé sektory jsou na levné pracovní síle závislé.

Vláda chce klást důraz na to, aby Británie lákala talentované lidi, a ne pracovníky bez kvalifikace. Ty by v budoucnosti měla v ideálním případě nahradit automatizovaná síla. Ministerstvo vnitra tvrdí, že bude po uplynutí přechodného období, které má skončit na konci roku, hledět na unijní a neunijní občany stejně.

„Končíme s volným pohybem osob, bereme si zpět kontrolu nad naší hranicí a plníme priority našich lidi zaváděním nového bodového imigračního systému, který sníží migrační čísla,“ uvedla podle Financial Times britská ministryně vnitra Priti Patelová.

Zájemcům o práci ve Spojeném království bude na základě kvalifikace, poptávky, výše platu a znalosti angličtiny přidělován určitý počet bodů. Deset bodů například získá člověk, který se uchází o práci s roční mzdou alespoň 23 tisíc liber (necelých 700 tisíc korun). S takovým platem ale budou lidé přijímáni jen do oblastí, kde je velká nouze o zaměstnance. Obecně bude minimální mzda pro zahraniční pracovníky stanovena na 25 600 liber. Pokud adept celkově překoná hranici sedmdesáti bodů, bude moci v Británii pracovat.

Patelová tvrdí, že byznys se už dále nemůže na imigranty spoléhat a musí investovat do britských zaměstnanců, zvýšení produktivity a zavádění nových technologií. Vláda zároveň spoléhá na to, že na pracovním trhu zůstanou více než tři miliony občanů EU, kteří si už v zemi zažádali o trvalý pobyt.

Pomoci by měly také programy mobility mladých, které chce vláda zachovat. Počet víz pro sezonní pracovníky v zemědělství se zvýší ze současných 2500 na deset tisíc. V sektoru přitom každý rok najde uplatnění šedesát až sedmdesát tisíc pracovníků ze zahraničí, většina právě díky volnému pohybu osob v EU.

Podle expertů a odborářů nová pravidla způsobí problémy i v mnoha dalších oblastech, jako je potravinářství, stavebnictví či sociální péče. Všechny lobbují za pokračování přílivu pracovníků především z východní a střední Evropy. Představitelka odborového svazu pracovníků v oblasti veřejných služeb Unison Christina McAneaová argumentuje tím, že v Británii například není možné sehnat dostatek sociálních pracovníků. „Náhlé ukončení této zoufale potřebné dodávky pracovní síly způsobí obrovské problémy v celé zemi,“ varovala podle zmíněného listu.

Odbory si notují se zaměstnavateli. „Firmy vědí, že najímání cizinců a investování do dovedností jejich pracovní síly a nových technologií není volba buď anebo, obojí je potřebné k povzbuzení ekonomiky,“ citovala BBC Carolyn Fairbairnovou z Konfederace britského průmyslu.

Plán už důrazně odsoudili labouristé a liberální demokraté. Ostře proti němu vystoupila také šéfka Skotské národní strany (SNP) Nicola Sturgeonová. „Naše demografie způsobuje, že sem musíme neustále přitahovat lidi a tohle to činí mnohem těžším,“ posteskla si. „Dostat pravomoci nad migrací pod skotský parlament je nyní nezbytné pro naši budoucí prosperitu,“ zdůraznila.