Wal-Mart posiluje v boji proti Amazonu, koupil e-shop Jet.com

Wal-Mart

Wal-Mart Zdroj: Jared C. Benedict, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Americká maloobchodní společnost Wal-Mart Stores se dohodla na převzetí internetového prodejce Jet.com. Firma uvedla, že za relativního nováčka v oboru zaplatí zhruba 3,3 miliardy dolarů (80,5 miliardy korun). Wal-Mart se tak snaží posílit si své pozice v konkurenčním boji s největším světovým internetovým obchodem Amazon.

„Hledáme cesty ke snižování cen, rozšiřování sortimentu a k zjednodušování nákupního procesu, protože právě to chtějí naši zákazníci,“ uvedl generální ředitel Wal-Martu Doug McMillon.

Wal-Mart zaplatí za Jet.com tři miliardy dolarů v hotovosti a dalších 300 milionů dolarů v akciích.

Společnost Jet.com začala fungovat teprve před rokem, patří však mezi nejambicióznější konkurenty Amazonu. Firmu založil podnikatel Marc Lore, který svůj předchozí internetový obchod Quidsi prodal v roce 2010 Amazonu za 540 milionů dolarů (13,2 miliardy korun), uvedla agentura AP.

Wal-Mart je největším maloobchodním prodejcem na světě. Tržby z internetového obchodu mu v prvním čtvrtletí vzrostly o sedm procent po osmiprocentním nárůstu v předchozím kvartálu. Ještě před téměř dvěma lety dosahovalo tempo jejich růstu 20 procent.