Forbes: Nejbohatší rodinou v USA jsou majitelé Wal-Martu

Wal-Mart

Wal-Mart Zdroj: Ben Schumin via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Rodina Waltonových, která vlastní téměř padesátiprocentní podíl maloobchodní společnosti Wal-Mart Stores Inc., je podle časopisu Forbes s majetkem 130 miliard dolarů (3,2 bilionu korun) nejbohatší rodinou ve Spojených státech. V čele žebříčku je rodina již třetím rokem za sebou.

Na druhé příčce skončila rodina Kochových, majitelé většiny konglomerátu Koch Industries, druhé největší soukromé společnosti v USA. Jejich čistý majetek činí 82 miliard dolarů. Třetí příčku s majetkem 78 miliard dolarů obsadila rodina Marsových, majitelé výrobce cukrovinek Mars Inc, uvedl magazín Forbes v aktuální žebříčku.

Hodnota celkového majetku 25 nejbohatších rodin v USA činí 722 miliard dolarů. Proti loňskému roku klesla o 1,5 procenta, tedy 11 miliard dolarů. Dvanácti rodinám loni majetek klesl a deseti stoupl. Majetek dvou rodin zůstal beze změny a jedna rodina je v žebříčku nově.

Nejbohatší rodiny USA (majetek v miliardách dolarů)

Žebříček zahrnuje rodiny, jejichž počet se liší, může být od tří do 3500 členů, jak je to v případě klanu Du Pontových. Majetek všech rodin je ve vlastnictví již více než jednu generaci. Seznam nezahrnuje podnikatele, kteří založili své společnosti a objevili se se svou rodinou již v žebříčku nejbohatších lidí Forbes 400.

Do výpočtu bohatství Forbes zahrnuje majetek členů rodiny, včetně podílů v soukromých a veřejných firmách, hodnotu realit, uměleckých děl a hotovost. Bere také v úvahu dluh, výpočet nezahrnuje majetek, který byl neodvolatelně přislíben na charitu.