Warren Buffet vstupuje do obchodu s dárkovými předměty

Warren Buffett

Warren Buffett Zdroj: profimedia.cz

Legendární investor Warren Buffet našel způsob, jak vydělat na Vánocích. Jeho společnost Berkshire Hathaway brzy ovládne trdičního amerického prodejce dárkového zboží, firmu Oriental Trading Company. Masky a obleky Santy, klobouky elfů, sošky sobů, či zářící sliz mu tak přinesou zisk již před letošními svátky.

Za 500 milionů dolarů koupí Warren Buffet firmu Oriental Trading Company, uvedl to server nytimes.com. „Oriental Trading je lídrem ve svém oboru, má silný manažerský tým a poskytuje výjimečné služby pro zákazníky,“ uvedl Buffet v tiskovém prohlášení. Dohoda o vstupu silného investora signalizuje konec řady vlastnických změn ve firmě Oriental Trading, která prošla i bankrotovou ochranou.

Oriental trading, webová stránka firmyOriental trading, webová stránka firmy | Oriental trading

Internetový katalog Oriental Trading

Společnost Oriental Trading byla založena v roce 1932 Harrym Watanabem, synem japonský přistěhovalců. Nejprve se specializovala na dovoz japonských panenek a ozdobných předmětů, o které byl v té době v USA velký zájem. Jeho syn, Terry, rozšířil činnost a posunul firmu do oblasti zásilkového katalogového prodeje. Firmě s příchodem nového tisíciletí velmi uškodilo rostoucí poštovné a neochota Američanů utrácet za nepotřebné věci a téměř zkrachovala.

Během posledních dvou let se současným majitelům podařilo dostat firmu do stabilnímu růstu a má tak před sebou skvělou budoucnost jako součást Berkshire Hathaway, uvádí zpráva investiční skupiny. Současní majitelé společnost prodávají za dvojnásobnou cenu, než do ní investovali.