Žádná krize. Hybridní lamborghini je vyprodané, první zákazníci se dočkají koncem roku

Lamborghini Revuelto

Lamborghini Revuelto Zdroj: Lamborghini

Lamborghini Revuelto
Lamborghini Revuelto
Lamborghini Revuelto
Lamborghini Revuelto
Lamborghini Revuelto
13
Fotogalerie

Čekací listina a zajištěná výroba na další dva roky. Taková je současnost pro nové Lamborghini Revuelto, které italská automobilka spadající pod koncern Volkswagen představila koncem března. Rychlé vyprodání supersportu s cenovkou 600 tisíc dolarů, zhruba 12,8 milionu korun, je podle šéfa Lamborghini Stephana Winkelmanna důkazem, že bohatí kupci jsou stále ochotni utrácet navzdory krizím. 

„Odolnost našich zákazníků se vším, co se děje za posledních 24 měsíců, je neuvěřitelná,“ řekl pro CNBC Winkelmann. Očekává, že by se nový model, který je zároveň prvním plug-in hybridem v historii společnosti, mohl prodávat stejně dobře jako aventador. Tento předcházející model si během desetiletého působení na trhu našel cestu k více než jedenácti tisícům zákazníků především v USA.

Italský výrobce supersportů zažívá dobré roky. Loni celosvětově vyrobil 9233 vozů, o deset procent více než v roce 2021. Winkelmann k tomu uvedl, že je sice ještě brzy na letošní prognózu, ale pokud budou objednávky pokračovat jako v prvním čtvrtletí, může být loňský rekord vyrovnán či překonán.

Lamborghini kromě Spojených států cílí také na asijský trh. „Loni výrazně rostla naše čísla v Jižní Koreji. U Číny si zatím nejsme jistí, protože se země teprve nedávno dostala z opatření proti covidu,“ uvedl Winkelmann. Dodal, že další silné trhy představovaly Austrálie a střední Evropa. 

Nové Lamborghini Revuelto si zachovává tradiční vidlicový dvanáctiválec, ale doplněný třemi elektromotory. Celkový výkon automobilu se tak dostává na závratných 747 kilowattů. Firma uvádí, že díky hybridizaci je revuelto o třicet procent úspornější a z nuly na sto zrychlí za méně než 2,5 vteřiny, než dosáhne maximální rychlost okolo 350 kilometrů v hodině. Model je zároveň jedním z posledních supersportů, které nabídnou motor V12. 

Výroba revuelta začne ve druhé polovině roku 2023, první vozy budou dodány do USA ve čtvrtém čtvrtletí.

VIDEO: Podívejte se na Lamborghini Revuelto za téměř třináct milionů korun

Video placeholde
• Lamborghini

Luxusním automobilkám se daří

Nejen automobilka s býkem ve znaku prožívá příznivé období. Radost může panovat také u italské konkurence v podobě Ferrari. Výrobce luxusních vozidel v roce 2022 zvýšil hrubý provozní zisk o 16 procent na 1,77 miliardy eur (zhruba 42,1 miliardy korun). Čisté tržby se zvýšily o 19 procent na 5,1 miliardy eur, více než 119 miliard korun. V letošním roce automobilka očekává ještě lepší čísla, hrubý provozní zisk se má přiblížit 2,2 miliardy eur.

Firma loni zvýšila odbyt o devatenáct procent na 13 221 vozů. Nejúspěšnější modely představovaly Portofino M a SF90, stejně jako o 296 GTB a 812 Competizione. „Seznam objednávek je dlouhý, pokrývá celý letošní rok a velkou část roku příštího,“ uvedl generální ředitel Benedetto Vigna. Doplnil, že mnoho objednávek směřuje k očekávanému čtyřmístnému modelu Purosangue. Vůz za 390 tisíc eur, přibližně 9,3 milionu korun, by se k prvním zákazníkům měl dostat ve druhém letošním čtvrtletí.

Vysoká čísla představil na začátku roku také britský výrobce Rolls-Royce. Šéf společnosti Torsten Müller-Ötvös uvedl, že automobilka dodala v roce 2022 rekordní počet vozů, konkrétně 6021. To je meziročně o osm procent více, čímž Rolls-Royce poprvé překonal hranici šesti tisíc vozidel. 

Automobilka zaznamenala dobré výsledky i v Česku, kde působí šest let. Za tu dobu si její vůz pořídily více než dvě stovky zákazníků. Loni se navíc prodej v Česku meziročně zdvojnásobil, a od roku 2016 dokonce zpětinásobil. Nejprodávanějšími modely jsou SUV Cullinan a Ghost. 

Podle údajů Svazu dovozců automobilů Rolls-Royce v roce 2022 zvýšil v Česku počet registrací o 76 procent na 37 nových vozů, zatímco konkurenční Bentley zvýšil prodej o 94 procent na 64 aut.