Zahrádky restaurací budou moci otevřít od 17. května, ale jen pro testované hosty

Restaurační zahrádky se otevřou

Restaurační zahrádky se otevřou Zdroj: E15 Michael Tomeš

Restaurační zahrádky se budou moci otevřít od 17. května. U stolu budou smět sedět nejvýše čtyři lidé, pokud to nebudou členové jedné domácnosti. Hosté se budou muset prokázat testem, očkováním nebo proděláním nemoci Covid-19. O rozhodnutí vlády informoval ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). O týden později by se mohly otevřít také hotely a penziony.

Mezi stoly budou muset být podle Havlíčka rozestupy alespoň 1,5 metru, stejná vzdálenost by měla být i od kolemjdoucích, pokud zahrádka není jiným způsobem oddělena například od chodníku. Jinak kapacita zahrádek omezena nebude. Host si bude moci přinést svou vlastní testovací sadu a použít ji na místě. Testy se musejí lidé už nyní prokazovat například ve službách, jako jsou kadeřnictví, kosmetika, manikúra či masáž.

Vláda plánovala, že provoz venkovních prostor stravovacích zařízení uvolní, až počet nakažených koronavirem klesne za sedm dní pod 75 na 100 tisíc obyvatel. V Česku je nyní přitom 101 potvrzených případů nemoci COVID-19 na 100 tisíc lidí.

Restauratér a garant projektu Moje restaurace za Asociaci malých a středních podniků a živnostníků Luboš Kastner minulý týden řekl, že zavedení podmínky testů u hostů zahrádek nedoporučuje, kontrola podle něj není proveditelná. Zároveň upozornil, že za běžného stavu zahrádka představuje 20 až 30 procent dodatečných tržeb, někomu se tak ani nevyplatí ji otevřít. Je tedy potřeba, aby provozovatelé gastronomických podniků měli nadále možnost čerpat vládní kompenzace.

Restaurace, bary a kavárny musely loni na jaře zavřít od 14. března. Hosty mohly pustit na zahrádky od 11. května. Provoz vnitřních prostor vláda povolila od 25. května. Další nucené uzavření nastalo od 14. října, trvalo do 2. prosince. Následně ale platila pro gastronomická zařízení výrazná omezení kapacity i otevírací doby. Stravovací podniky jsou znovu uzavřené od 18. prosince. Občerstvení mohou prodávat jen přes výdejní okénka či rozvoz.

Otevřít by se podle Havlíčkova návrhu mohly také hotely a penziony, a to od od 24. května. Havlíček navrhuje, aby mohly obnovit provoz bez omezení kapacit.

Prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek dříve řekl, že hotely potřebují delší čas na přípravu otevření. Většina je podle něj nyní ve stavu „hibernace“, kromě hygienických opatření bude nutné provést kontrolu vody či začít s vytápěním. Je třeba také učinit rezervace.