Zahraniční sázkové kanceláře narazily na českou legislativu

Sazka

Sazka Zdroj: CTK

Novela zákona proti praní špinavých peněz může ohrozit vstup on-line sázkovek z cizích zemí na zdejší trh. Vyžaduje totiž osobní registraci sázejících. Pro firmy bez kamenných poboček je to vážný problém.

Ministerstvo financí několik let připravovalo podmínky pro oficiální vstup zahraničních on-line sázkových kanceláří na zdejší trh. Od příštího roku kvůli tomu vstoupí v platnost i tři zákony regulující hazard v Česku. Zdá se ovšem, že se vyskytla zásadní překážka v podobě novely zákona proti praní špinavých peněz, která nedávno prošla i Senátem.

Norma obecně vyžaduje, aby poskytovatelé služeb registrovali své klienty osobně. Zahraniční on-line sázkové kanceláře však nemají kamenné pobočky. Kromě toho nové zákony, které regulují hazard, žádné kamenné pobočky pro vstup na český trh nevyžadují. Legislativa si tak poněkud protiřečí.

„Ověření totožnosti v kamenných pobočkách či na Czech Pointech by jistě ztížilo vstup zahraničních společností na český trh,“ uvedl Martin Lyčka, zástupce britské sázkové kanceláře Betfair, která je jedním z adeptů na oficiální působení v Česku. „Tyto společnosti soudí, že velmi přísná, ovšem výlučně elektronická forma ověření tak, jak je uplatňována v jiných zemích včetně zemí střední a východní Evropy, plně dostačuje,“ dodal.

Zahraniční on-line sázkové kanceláře teď působí v Česku bez národní licence a toho, že by platily daně. Děje se tak přes jejich weby v češtině provozované z Kypru či Gibraltaru. Nové zákony o hazardu ale vyžadují, aby o českou licenci požádaly a začaly platit daně. Pokud si od nového roku o českou licenci nepožádají, stát hodlá jejich weby a platby přes ně blokovat. Na stránkách těchto sázkovek přitom lidé utratí stejnou částku jako u tuzemských sázkových firem – a to jen loni obnášelo 34 miliard. Tuzemské sázkové společnosti nové zákony vítají, protože nastolí rovné podmínky pro působení na českém trhu. Novela zákona proti praní špinavých peněz ale i podle Asociace provozovatelů kurzových sázek situaci ztěžuje.

„Pro zahraniční sázkové kanceláře, které nemají síť kamenných poboček, to je komplikace na druhou. Může to skutečně znamenat velkou překážku pro jejich vstup na český trh,“ uvedl předseda asociace Marek Herman. „Důsledkem může být další zapuštění kořenů černého trhu, v tom je tato norma kontraproduktivní,“ dodal.

Ministerstvo financí se ale negativních dopadů neobává. „Taková pravidla již dnes platí například pro bankovní instituce poskytující on-line služby a v této oblasti neregistrujeme žádné problémy,“ zdůraznil mluvčí úřadu Filip Běhal.