Zlegalizují zahraniční sázkovky svůj byznys v Česku? Od ledna tu bez licence nesmí podnikat

hazard, loterijní zákon

hazard, loterijní zákon

automaty, hazard
Hazard, ilustrační foto
Hazard
Symbolická výpověď zaměstnanců hazardních firem
5
Fotogalerie

Od Nového roku budou moci zahraniční on-line sázkové kanceláře podnikat v Česku jen s tuzemskou licencí. Podle prvních odhadů by mohlo zlegalizovat své podnikání kolem pěti firem, možná i více. Nyní své stránky v češtině provozují většinou z Kypru či Gibraltaru. Stát hodlá firmám bez národní licence jejich weby blokovat.

O zájmu svědčí mimo jiné i to, že jen v létě spustily stránky v češtině hned tři nové zahraniční firmy LS bet, Nordicbet a Oddsring. Počet sázkovek provozujících weby v češtině ze serverů mimo republiku tak stoupl podle údajů Asociace provozovatelů kursových sázek na sedmnáct. Dalších devět firem nabízí v češtině kasinové a karetní hry.

„Samozřejmě sledujeme aktivitu zahraničních firem, které by se případně staly našimi konkurenty,“ uvedl šéf asociace Marek Herman. „Podle mých informací zatím žádná z nich oficiálně o licenci nepožádala, ale podle určitých signálů odhadujeme, že vážně o vstup na český trh uvažují betfair, bet365, bwin, pokerstar a možná bet-at- home,“ podotkl.

Zahraniční firmy jsou zatím na konkrétní prohlášení, zda o českou licenci požádají, skoupé. „V tuto chvíli stále ještě nejsou dokončeny prováděcí předpisy k novému zákonu. Společnost betfair, stejně jako další provozovatelé, vyjednává o jejich konečné podobě s ministerstvem financí,“ řekl deníku E15 právní zástupce firmy Martin Lyčka. Další oslovené firmy se nevyjádřily.

Ministerstvo si od nových zákonů slibuje zásadní omezení černého trhu. Například u kursových sázek odhaduje, že černý trh zahraničních firem bez české licence je stejně velký jako objem peněz prosázených u tuzemských firem. Jen loni přitom tak lidé za internetové kursové sázení utratili – bez započítání výher – 38 miliard, o 29 procent meziročně více.

Ani ministerstvo zatím neuvedlo, zda a které firmy se o podmínky pro získání české licence zajímají. „Poskytování detailních informací o firmách, které v této věci aktuálně vyvíjí nebo naopak nevyvíjí aktivitu, nepovažujeme za korektní,“ uvedl mluvčí úřadu Radek Ležatka.