Zanevřeli Češi na tvarůžky? Poptávka opět roste, reagují řetězce

Olomoucké tvarůžky

Olomoucké tvarůžky Zdroj: Dominik Bachurek, Mlada fronta

Loštická firma A. W., jediný výrobce olomouckých tvarůžků, čelí stále hlubšímu propadu zájmu o tento silně aromatický sýr. Zatímco v roce 2013 klesl prodej o 14,6 procenta, loni od ledna do dubna spadl meziročně už o třetinu. „Základní příčinou jsou přetrvávající problémy s jakostí výrobků, které významně zhoršují postavení společnosti na trhu,“ přiznává firma ve výroční zprávě. Podle obchodníků ale tvarůžky rozhodně neupadnou v zapomnění. Poptávka po nich prý opět roste.

Podpora domácích potravin u olomouckých tvarůžků, jediných sýrů, jejichž receptura vznikla na území České republiky, nezabrala. Loni od ledna do dubna prodej výrobku s pětisetletou tradicí, jehož název střeží i chráněné zeměpisné označení, meziročně klesl o třetinu na 436 tun. Propad tak nabral na síle, neboť v celém předminulém roce spotřeba klesla o necelých patnáct procent na 1634 tun.

Jediným výrobcem olomouckých tvarůžků je loštická společnost A. W. Pokles zájmu o tvarůžky firma již v menší míře pocítila i na tržbách, když v roce 2013 klesly o 18,4 procenta na 217,3 milionu korun. Zisk se snížil ze 44,3 milionu korun v roce 2012 na pouhých 2,5 milionu v roce 2013. „Společnost investuje mimořádné náklady na řešení problémů spojených s jakostí výrobků, což dále zhoršuje hospodářský výsledek,“ uvedla k situaci firma.

Pokles byl dočasný

Většina tvarůžků stejně jako dalšího zboží firmy A. W. se prodává v řetězcích a zde se situace začíná pomalu měnit. Podle mluvčího Kauflandu Michaela Šperla byl pokles pouze dočasný. „Zájem zákazníků o olomoucké tvarůžky v současné době rozhodně neklesá, meziročně zaznamenáváme nárůsty obratů. Pokles v roce 2013 byl způsoben kompletní sanitací výrobního závodu a s tím spojenou výrobní přestávkou,“ řekl Šperl.

Výrobci i prodejci se tak snaží povzbudit chuť obyvatel Česka různými cestami. Loni A. W. v Lošticích otevřela muzeum za 17 milionů korun, včera byla v Olomouci otevřena druhá tvarůžková cukrárna. První sídlí v Lošticích.

Zákazníky cukrárny lákají na tradiční výrobky z tvarůžků, ale i na exotičtější pochutiny jako tvarůžkové moučníky, tvarůžkový pohár či specialitu podniku – tvarůžkový tatarák s topinkami.