Zentiva půjde do amerických rukou. Francouzský majitel si plácl s investičním fondem Advent

Zentiva

Zentiva Zdroj: profimedia.cz

Zentiva (ilustrační foto)
2
Fotogalerie

Francouzská farmaceutická skupina Sanofi prodala svou evropskou divizi generických léků Zentiva za 1,9 miliardy eur (49 miliard korun). Ve čtvrtek oznámila podpis smlouvy s americkým investičním fondem Advent International. Sanofi to uvedla na svých internetových stránkách.

“Sanofi a Advent dokončily jednání o akvizici společnosti Zentiva. Společnosti podepsaly smlouvu o převodu akcií v hodnotě 1,9 miliardy eur,” uvedla Sanofi na webu s tím, že prodej ještě musí schválit příslušné regulační orgány. 

Advent v minulosti uvedl, že plánuje investovat do Zentivy a vytvořit z ní nového, nezávislého evropského lídra v oblasti generických léků. Z hlediska Sanofi je prodej evropských generických léků součástí strategie reorganizace firmy. Sanofi nepovažuje generické léky za svoji hlavní aktivitu. 

Jednání o prodeji Zentivy začala už v loňském říjnu. Předtím Sanofi strávila více než rok vyčleňováním divize do samostatné společnosti, která by mohla být prodána buď některému z konkurentů, nebo investičnímu fondu.  

Advent International patří mezi největší soukromé investiční fondy. Společnost vznikla v roce 1984 a v současnosti má ve správě majetek za 35 miliard eur. Firma se zaměřuje na sektory finančních služeb, zdravotní péče, průmyslu, maloobchodu či médií a telekomunikací.

Zentiva má sídlo v Praze, působí na více než 50 trzích a má silné postavení ve východní Evropě, zvláště v České republice, na Slovensku a v Rumunsku. Výrobní závody má v Praze a v Bukurešti a ročně vyrobí a distribuuje více než 350 milionů balení léků. V roce 2016 firmě stoupl čistý zisk o 6,4 procenta na 211,4 milionu korun. Výnosy stagnovaly na 5,2 miliardy korun.